Energie

Vaillant vernieuwt zijn assortiment zonne-energiesystemen

Vaillant heeft zijn auroSTEP plus-zonneboilers vervangen door een assortiment met nog meer mogelijkheden en flexibiliteit. De zonneboilers zijn voortaan beschikbaar als leegloopsysteem en als systeem onder druk. Ook andere aspecten werden verbeterd, zodat hun compatibiliteit, comfort, prestaties en gebruiksgemak nu optimaal zijn

Moduleerbaar volgens behoefte

Er is keuze tussen een monovalent en een bivalent type zonneboiler, en tussen een inhoud van 150, 250 en 350 liter. Een van de vernieuwingen is de keuze tussen een leegloopsysteem en een systeem onder druk.

Alle onderdelen van het systeem zijn onderling aanpasbaar en herkennen elkaar. Ze zijn bovendien installatieklaar, om de installatietijd – en de bijbehorende kosten – te verminderen. 
Voor de bijverwarming is de auroSTEP plus combineerbaar met alle verwarmingsketels op gas of stookolie van Vaillant, maar ook met de turboMAG-boilers. Het is mogelijk om ze aan een bestaande installatie (al dan niet van Vaillant) toe te voegen of om ze ‘stand-alone’ te gebruiken, dankzij de elektrische weerstand die voortaan als optie verkrijgbaar is.

Klaar voor ErP!

 De auroSTEP plus-modellen zijn zonneboilers van de nieuwste generatie, die klaar zijn voor de ErP-richtlijn. Zowel voor de (verbeterde) isolatie van de reservoirs als voor het elektriciteitsverbruik van de circulatiepompen werd alles in het werk gesteld om de milieu-impact zo laag mogelijk te houden.
De nieuwe zonneboilers van Vaillant houden het water langer warm, waardoor de energiekosten tot het strikt noodzakelijke dalen. De nieuwe PUR-hoogrendementisolatie van 50 of 70 mm (voor de 350 liter) levert deze boilers het ErP B-label op.

Hoogrendementzonneboiler

Om steeds meer warmte te kunnen opslaan kan de temperatuur van het sanitair warm water voortaan oplopen tot 85 °C, wat 13% extra zonnewinst oplevert. Ook nieuw is de mogelijkheid om op te volgen hoeveel je bespaart via een ingebouwde zonnewinstcalculator. Op ieder ogenblik van de dag vermeldt de zonneboiler namelijk hoeveel winst er die dag al is gemaakt, alsook de winst van de lopende maand en het lopende jaar, en de totale gerealiseerde energiewinst sinds de installatie.

Vrije keuze

Het leegloopsysteem zorgt voor een langere levensduur van de verschillende onderdelen. Het vermindert de installatietijd en de onderhoudskosten, maar heeft wel enkele beperkingen bij de installatie. De zonnevloeistof moet altijd tot in de zonneboiler kunnen lopen, waar het wordt opgeslagen. Bovendien mag het hoogteverschil tussen de zonneboiler en de thermische zonnepanelen niet meer dan zestien meter bedragen (met tweede pomp en expansievat voor extra zonnevloeistof).

Het systeem onder druk is een krachtig systeem voor complexere gebouwen en situaties. Het is doeltreffend regelbaar en levert een optimale zonnewinst op, terwijl het toch heel weinig energie verbruikt. Met een systeem onder druk is alles mogelijk bij de installatie, en heb je ook meer vrijheid wat betreft de manometrische hoogte tussen de boiler en de panelen. Het is bovendien niet nodig om een minimale helling te voorzien in de buizen voor de zonnevloeistof. Dankzij die vrijheden kan de zonneboiler zo goed als overal worden geïnstalleerd.

Een nieuwe groep pompen en een verbeterde thermostaat

Vaillant maakt van de vervanging van het zonne-energieassortiment gebruik om meteen ook een nieuwe pompgroepen te lanceren. De auroFLOW plus VMS 70 is bijzonder compact en vervangt de drie vorige pompgroepen. Dit model is in cascade monteerbaar (tot twee auroFLOW plus VMS 70) en kan tot 140 m² platte thermische zonnepanelen met elkaar verbinden. Het nieuwe ontwerp kreeg een verbeterde vulprocedure voor de zonnevloeistof en een ingebouwde ontluchtingskraan.

Tot slot wordt de auroMATIC VRS 560 vervangen door de auroMATIC VRS 570, die de zonne-energiesystemen onder druk kan regelen. Ook hier zit de zonnewinst voortaan in de thermostaat ingebouwd, voor een handigere toegang tot het berekenen van de energiewinst. Bovendien zijn de vijf meest courante basisschema’s vooraf ingesteld in de thermostaat, net zoals bij de calorMATIC-thermostaten. Uiteraard zijn andere, complexere schema’s handmatig programmeerbaar.

Meer info: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in