Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Traject van idee tot plaatsing

Hoe gaat de installatie van zonnepanelen in zijn werk? Welke stappen moet je doorlopen en wat mag je verwachten van de specialisten?

Idee
Contacteer enkele bedrijven om een offerte te maken. Ze zullen doorgaans bij je thuis langs komen om een paar elementen te controleren:

- De dakhelling: Deze moet in een hoek van 30 en 60° liggen voor een goed rendement
- De oriëntatie: De panelen moeten zuidoost tot zuidwest georiënteerd worden
- De dakconstructie: deze moet voldoende sterk zijn om het extra gewicht van de panelen te kunnen dragen
- Het huidige energieverbruik: Dit is nodig om de omvang van de installatie te becijferen

Studie
Op basis van de verzamelde informatie over het elektriciteitsverbruik berekent de installateur een gepaste installatie en maakt hierop een offerte
Als uitgangspunt voor de dimensionering van de installatie wordt uitgegaan van het dagverbruik en een deel van het nachtverbruik. Bij goed weer kan een deel van het nachtverbruik immers ook ‘gratis’ overdag gebeuren.

Watt piek
In een doorsnee gezin schommelt het verbruik rond de 3 500 kWh. In dat geval zal de installateur een installatie van 4000 kWpiek voorstellen. Dit is het vermogen dat de installatie kan produceren bij een rendement van 100%.
Maar in ons Belgische klimaat is dat niet realistisch en houden we rekening met een factor 0,85 om het reële rendement te bepalen. De installatie van 4 000 kWpiek zal dan de nodige 3 500 kWh kunnen produceren op jaarbasis.

Administratieve molen
Wanneer je de offerte plaats, kan je in veel gevallen rekenen op de installateur om de administratieve rompslomp af te handelen. Het gaat onder meer om de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Die is nodig wanneer de panelen meer dan 20% van een dakvlak beslaan. Daarnaast helpt de installateur ook met de aanvraag van de premies.
Daarna is het zo’n 3 à 4 weken wachten op het afleveren van de bouwvergunning. Let op, die termijn durft schommelen.

Plaatsing
Na het afleveren van de vergunning kunnen de panelen worden geplaatst. Hiertoe worden haken in het dak geplaatst waarop de panelen op hun beurt worden bevestigd.
Verder is ook een aanpassing van de elektrische installatie nodig en wordt een omvormer geplaatst. Dit toestel maakt wisselstroom van de gelijkstroom die de panelen produceren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in