Economie

Tot 1 000 euro meer premie voor wie energiezuinig bouwt

De Vlaamse regering verhoogt de premies voor wie een energiezuinig nieuw huis bouwt. De bonus kan oplopen tot bijna 1 000 euro in vijf jaar. ‘We proberen de gezinnen te stimuleren om energiebewuster te bouwen', zegt energieminister Freya Van den Bossche (SP.A). En zo ook de achterstand op het buitenland in te halen.
Vlaanderen geeft al sinds 2009 premies voor energiezuinige nieuwbouw. Het systeem verloopt via de onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting op alle inkomsten uit onroerende goederen. Wie energiezuinig bouwde, kon al een korting krijgen van twintig of veertig procent, naargelang van de inspanning, en dat voor een periode van tien jaar.

Minister van Energie Van den Bossche werkt al enige tijd aan een upgrade van dat systeem. Die is nu klaar, in samenspraak met begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA). Bedoeling is om de korting op te trekken tot vijftig en zelfs honderd procent, zij het voor slechts vijf jaar. ‘Maar dat betekent nog altijd winst', klonk het gisteren op het kabinet van minister Muyters.

Strengere voorwaarden

Tegelijkertijd worden ook de voorwaarden strenger. Maar dat is normaal: de bouwmaterialen zijn ondertussen geëvolueerd en het is nog altijd de bedoeling om een achterstand tegenover het buitenland in te halen. ‘Het is logisch dat de korting op de onroerende voorheffing mee opschuift, want dat zal de bouwers stimuleren om het nog beter te doen', klinkt het bij Van den Bossche en Muyters. Dat lijkt te lukken. Een recente bevraging van het Vlaams Energieagentschap (VEA) toont aan dat de nieuwbouwwoningen in Vlaanderen almaar beter geïsoleerd zijn.

De huidige korting op de onroerende voorheffing blijft nog behouden tot het einde van dit jaar. Wie voor 1 januari 2013 zijn aanvraag indient, valt in het oude systeem. Wie dat daarna doet, komt in aanmerking voor enkele honderden euro's meer. Minister Muyters: ‘Met de hogere tegemoetkoming, stimuleren we de voorlopers en helpen we om de eerste jaren te overbruggen, die financieel vaak het moeilijkst zijn.' Minister Van den Bossche ziet alleen voordelen: ‘Een zuinige woning kost misschien meer, maar levert wel een levenslange korting op de energiefactuur op. Met de premie stimuleren we gezinnen om nog energiebewuster te bouwen.'

Wat brengt het op?

Huidige opbrengst:

  • (20 of 40% korting op de onroerende voorheffing)
  • Gemiddeld 191,13 euro per jaar, of 1 911,3 euro over tien jaar
  • Gemiddeld 382,27 euro per jaar, of 3 822,7 euro over tien jaar

Nieuwe opbrengst

  • (50 of 100% korting op de onroerende voorheffing)
  • Gemiddeld 477,84 euro per jaar, of 2 389,2 euro over vijf jaar (bonus: 477,9 euro)
  • Gemiddeld 955,67 euro per jaar, of 4 778,35 euro over vijf jaar (bonus: 955,65 euro)

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in