Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Tips voor een maximaal rendement van thermische zonnepanelen

Door de groeiende interesse voor zonne-energie worden in almaar meer huizen klassieke verwarmingssystemen gecombineerd met systemen op zonne-energie. Vaillant legt uit hoe deze technieken optimaal op elkaar afgestemd kunnen worden voor het leveren van sanitair warm water.

Almaar meer particulieren, maar ook bedrijven, laten zich bij de keuze van een verwarmingssysteem leiden door zowel ecologische als financiële overwegingen. Hierbij wordt vooral gekeken naar rendement en efficiënt gebruik van zowel hernieuwbare energie als klassieke fossiele brandstoffen. Hieronder vind je enkele zaken waar je rekening mee dient te houden als je (thermische) zonnepanelen wilt aansluiten op een bestaand verwarmingssysteem.

Thermisch of fotovoltaïsch?

Er moet eerst en vooral een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen thermische zonnepanelen, die zorgen voor de productie van sanitair warm water en fotovoltaïsche panelen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit. De onderstaande tips zijn van toepassing op de plaatsing van thermische zonnepanelen. Thermische panelen dienen altijd geplaatst te worden in combinatie met een na-verwarmingssysteem (zoals bv. een gas- of stookolieketel of een warmtepomp).

Tips voor een maximaal rendement

Thermische zonnepanelen zijn niet alleen milieuvriendelijk, ze verlagen ook de energiefactuur aanzienlijk. De nieuwe generatie zonne-energiepanelen onderscheidt zich immers door hun hoge energie-opbrengst. Met een zonne-energiesysteem voor warmwaterproductie kun je tot 60% besparen op het energieverbruik voor het produceren van sanitair warm water.
Om de systemen maximaal te laten renderen, raden wij aan rekening houden met een aantal belangrijke factoren.

Hoe oud is uw huidige ketel?

Indien jouw huidige verwarmingsketel ouder is dan 10 jaar, is het aangewezen om deze eerst te vervangen door een hoogrendemenstketel vooraleer er zonnepanelen op aan te sluiten. Hierdoor alleen zul je al de belangrijkste besparing realiseren op het energieverbruik voor de verwarming.
Het vervangen van een oude verwarmingsketel door een nieuwe condensatieketel zal namelijk een besparing tot 35% op de energiefactuur opleveren. Die besparing wordt gerealiseerd dankzij een verhoogd rendement en dus een zuiniger verbruik. De nieuwste generatie condensatieketels haalt een rendement van 109 procent. Dit verhoogde rendement is het gevolg van het principe van de condensatietechniek, waarbij de warmte die in de rookgassen aanwezig is gerecupereerd wordt.
Ook de bijverwarming van de zonneboiler zal zuiniger gebeuren met een condensatieketel.

 

Is uw woning goed geïsoleerd?

Welk nut heeft een investering in een zuinige verwarming en warmwaterproductie met zonne-energie, als de warmte zomaar via de ramen en muren naar buiten vliegt? Dit soort installatie is pas interessant nadat in de woning eerst alle andere essentiële ingrepen voor een grotere energie-efficiëntie zijn uitgevoerd: isolatie, dubbele beglazing, enz.

 

Ideale plaatsing

Geef uw panelen een goede plaats. Zonnepanelen halen het hoogste rendement als ze gericht zijn naar de hoek tussen het zuidwesten en het zuidoosten Hoeveel zonnepanelen men nodig heeft, hangt ook af van hun oriëntatiegraad. Hoe minder zuidelijk ze gericht zijn, hoe meer panelen er nodig zullen zijn.

 

Premies en fiscale aftrekbaarheid

Op termijn betekent een zonne-energiesysteem een aanzienlijke besparing, zelfs rekening houdend met de kosten voor het materiaal en de installatie.
Het gebruik van milieuvriendelijke energie wordt aangemoedigd door de overheid, de intercommunales en bepaalde steden en gemeenten. Dit gebeurt in de vorm van fiscale aftrekbaarheid, premies en subsidies. Voor het plaatsen van een zonne-energiesysteem word je met andere woorden extra beloond.

Meer info: Vaillant

Partnerinfo
Voor de productie van warm water met zonne-energie biedt Vaillant de keuze uit 2 systemen:

1. Drukloos systeem auroSTEP
Dit systeem bestaat uit (één of twee) drukloze collector(en) auroTHERM VFK 135 D, dat samen met een een zonneboiler van 150 of 250 liter, een ingebouwde regeling en alle extra accessoires voor montage en installatie als één pakket aangeboden wordt.
Voordeel van de auroSTEP is de eenvoud in installatie en gebruik. De auroSTEP wordt aangeboden in 2 uitvoeringen (boiler van 150 of 250 liter) en is geschikt voor gezinnen tot 5 personen.

2. Systemen onder druk: de auroTHERM + zonneboiler auroSTOR en regeling. Voor de gevallen waar de auroSTEP niet voldoet (grotere gezinnen, hogere warmwaterbehoeftes, andere installatie-omstandigheden, ...) kan gekozen worden voor een systeem onder druk met de zonnecollectoren auroTHERM VFK 145 H voor horizontale montage en VFK 145 V voor verticale montage. Daardoor kan de installatie gebeuren in functie van de vorm van het dak en de beschikbare ruimte. Met deze collectoren wordt individueel berekend hoeveel er noodzakelijk zijn en het type boiler (300, 400, 500 liter) erbij hoort.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in