Test-Aankoop raadt aan energiefactuur te betalen
Test-Aankoop raadt klanten met een variabele energiefactuur aan die te betwisten maar te betalen na de omstreden prijsverhoging van energie. Die lokt gemengde reacties uit bij belangenorganisaties.
Luminus en Electrabel verhoogden hun prijzen ondanks de aangekondigde bevriezing ervan. Een oorlogsverklaring voor minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A). De minister dreigt met een rechtszaak en een interpretatieve wet als de energiebedrijven voet bij stuk houden.
Test-Aankoop zegt dat men niet kan ontkennen dat de wetteksten verwarring creëren, maar dat duidelijk was dat de wet van start ging vanaf, en dus inclusief, 1 april. Prijsstijgingen net voor het ingaan van de bevriezing, is tegen de geest van de wet, vindt de consumentenorganisatie.
Klanten met een variabele energiefactuur raadt de consumentenorganisatie aan 'onder alle voorbehoud' te betalen. Mocht de prijsstijging in de toekomst door een rechter onwettig worden bevonden, dan is het mogelijk om terugbetaald te worden, legt Test-Aankoop uit. Als de gestegen factuur betaald wordt zonder enige betwisting, is dat achteraf niet meer mogelijk.
Unizo schaart zich achter Vande Lanotte
Na minister Johan Vande Lanotte riep eerder ook werkgeversorganisatie Unizo op om de verhoging van de energieprijzen aan te vechten. Minister Van de Lanotte reageerde erg boos op de energiebedrijven die de bevriezing van de prijzen niet volgen.
Hij roept de bedrijven ook op om hun hogere energiefacturen te betwisten. Werkgeversorganisatie Unizo geeft haar leden hetzelfde advies.
'We raden onze leden aan om hun factuur eerst goed te controleren, en als die prijs gestegen is moeten zijn die contesteren bij hun leverancier', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in het radionieuws. 'Ze moeten een schrijven richten aan de leverancier dat ze niet akkoord zijn met de doorgerekende prijsverhoging.'
Hij benadrukt wel dat de bedrijven hun factuur moeten betalen. Maar als ze de factuur nu niet aanvechten, zal het volgens hem moeilijk zijn om het bedrag later terug te vorderen.
Voka vindt oproep raar
Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka staat achter het principe om de gestegen energieprijzen aan te vechten, maar vindt het raar dat vanuit de overheid het signaal komt om facturen te contesteren.
'Het is bijna een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid, die wij als Voka niet kunnen ondersteunen', zegt Jochen Bessemans, woordvoerder van Voka. Volgens het ondernemersnetwerk lijken andere pistes die minister Vande Lanotte wil bewandelen, namelijk via parlementaire of gerechtelijke weg 'veel logischer'.
Agoria wil duidelijkheid
Werkgeversfederatie Agoria wenste niet te reageren op de oproep, maar dringt wel aan op duidelijkheid. 'Wij zouden tevreden zijn als vicepremier Vande Lanotte er op zijn minst al in slaagt om de huidige onduidelijke situatie uit te klaren en zo te vermijden dat de energieprijzen nog verder zouden stijgen.
Ze vreest dat door de automatische loonindexering de concurrentiële positie van de bedrijven zal aantasten.
Johan Vande Lanotte reageert met de oproep vrijdag op de prijsverhoging van aardgas die Electrabel en Luminus in extremis nog doorvoerden. Vanaf 1 april zijn de energieprijzen immers bij wet bevroren.
De energiebedrijven interpreteren de wet van 29 maart anders dan Vande Lanotte en zijn ervan overtuigd dat hun lezing de juiste is. Volgens hen is een aanpassing van de prijzen op 1 april nog toegestaan.
Bron: De Standaard