Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Tentoonstelling van Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder

Centrum Duurzaam Bouwen maakt bekend dat het zijn permanente tentoonstelling voor particulieren en professionals grondig heeft vernieuwd. De inhoud van de expositie is geactualiseerd en de aankleding is in een eigentijdser en ludiek kleedje gestoken.


Bij het vernieuwen is aandacht besteed aan een betere en duidelijkere indeling in gerichte thema’s en wordt uitgebreid stilgestaan bij de beslissingen die een (ver)nieuwbouwproject voorafgaan. Ook zijn er nieuwe interactieve displays die op een speelse manier de basisprincipes van duurzaam bouwen aanschouwelijk maken. De kost voor deze vernieuwing wordt gedragen door het grensoverschrijdend project ‘Edutainment’, waarin o.a. de provincie Limburg participeert. Centrum Duurzaam Bouwen zelf draagt 420.000 euro bij, waarvan een deel geïnvesteerd werd in de tentoonstelling.

“Ik ben blij dat we voor deze tentoonstelling de nodige Europese fondsen hebben kunnen werven. Limburg is een speerpunt bij de Vlaamse inspanningen om te komen tot CO2-neutraliteit. Centrum Duurzaam Bouwen en deze tentoonstelling dragen in belangrijke mate bij om ons verhaal laagdrempelig en tastbaar te maken. Door te informeren - soms met een knipoog, maar altijd correct en helder”, zegt gedeputeerde van economie Marc Vandeput. “In de tentoonstelling tonen ook onze bedrijven hun kennis en kunde. Bouwprofessionals komen hier hun vakkennis bijspijkeren. Dat zorgde ervoor gezorgd dat we in Limburg vroeger dan elders zijn gaan nadenken over de kansen die duurzaam bouwen biedt. Ik kan dus met een gerust hart zeggen dat Limburg erin slaagt te tonen dat een ‘groener’ gedachtengoed niet in strijd is met kansen voor bedrijven. Wel integendeel.”

“Als burgemeester van deze gemeente én als voorzitter van de raad van bestuur van CeDuBo heb ik kunnen vaststellen dat deze tentoonstelling een echte vitrine is”, stelt Sonja Claes, burgemeester van Heusden-Zolder. “De vernieuwde tentoonstelling is informatief én speels. Elk deel van de tentoonstelling is helder afgebakend en het geheel telt verschillende displays die de bezoeker op een ludieke manier duidelijk maken waar winst te boeken valt. Luchtdicht isoleren, kiezen voor het juiste glas, optimaal gebruik en recuperatie van water – het wordt allemaal op een leuke manier aanschouwelijk gemaakt. De nieuwe formule zal opnieuw heel wat bouwers, professionals en verenigingen naar onze gemeente lokken.”


Centrum Duurzaam Bouwen tentoonstelling

De permanente tentoonstelling bevindt zich in de kelder van Centrum Duurzaam Bouwen op de mijnterreinen van Heusden-Zolder. Toegang tot de vernieuwde tentoonstelling blijft gratis. De tentoonstelling richt zich zowel tot particuliere (ver)bouwers, professionals, scholen en groepen. Een rondleiding met een ervaren gids is mogelijk. Voor reservaties en bijkomende informatie: [email protected].


Meer info: Cedubo

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in