Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Stroomnet kan toevoer groene energie niet aan

Volgens netwerkbeheerder Eandis is ons stroomnet niet aangepast aan het groeiende aantal zonnepanelen in ons land. “Het net is gemaakt om stroom af te leveren, niet om op zonnige dagen elektriciteit te ontvangen”, aldus woordvoerder Simon Van Wymeersch.


Eenrichtingsverkeer

Ons stroomnet kreunt onder de massale toevoer van groene stroom. Op een zonnige dag produceert het almaar groeiende aantal zonnepanelen in ons land zoveel energie dat de niet gebruikte stroom via het net verdwijnt. “En daar is ons stroomnet niet voor ontwikkeld. Het is gemaakt voor eenrichtingsverkeer”, stelt Simon Van Wymeersch, de woordvoerder van netwerkbeheerder Eandis.


Zonnepanelen

“Ons stroomnet - en ook dat in andere landen - is ontwikkeld om energie van de leverancier naar een klant te brengen”, legt Van Wymeersch uit. “Daar is echter verandering in gekomen sinds de komst van zonnepanelen, windmolens en warmtekrachtkoppelingsinstallaties, die naast elektriciteit ook warmte maken. Produceren die systemen te veel energie voor de eigenaar - een gezin of bedrijf - dan wordt dat stroomoverschot via het netwerk naar de leverancier gestuurd, die het dan op zijn beurt opnieuw verdeelt. Plots heb je op die manier tweerichtingsverkeer van stroom”, aldus Van Wymeersch.


Storingen

“Momenteel zorgt dat hoogstens voor een storing, een lamp die al eens iets minder zal branden in een straat vol zonnepanelen. Wordt dat tweerichtingsverkeer echter zwaarder - en in de toekomst zal dat zeker het geval zijn - dan krijgen we wel problemen”, voorziet Van Wymeersch.


Bron: Belga

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in