Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Stijging energieprijs aan banden gelegd

Gas- en elektriciteitsleveranciers zullen de prijzen alleen nog mogen aanpassen als de werkelijke kosten van de energie zelf omhoog gaan. Zaken als personeelskosten, afschrijvingen en exploitatiekosten mogen niet meer in rekening worden gebracht voor het doorvoeren van een verhoging.
Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit Melchior Wathelet. Er is een akkoord over twee Koninklijke besluiten die precies bepalen welke criteria nog toegestaan zijn voor het indexeren van de prijs. De maatregelen gaan in op 1 januari, wanneer een einde komt aan de bevriezing van de energieprijzen. Voor aardgas geldt wel een overgangsperiode van twee jaar. Prijzen zullen voortaan ‘juister en transparanter' zijn, klinkt het in een persbericht. Op de energierekening moet goed te zien zijn op basis waarvan de prijzen zijn berekend.

Tarieven voor gas en elektriciteit

De hervorming komt er omdat energieleveranciers de stijging van de aardolieprijs inriepen om de tarieven voor gas en elektriciteit te verhogen. Dat mag voortaan niet meer. Enkel voor aardgas is dit nog twee jaar lang toegelaten, op voorwaarde dat de leverancier kan aantonen dat de prijs die hij voor het gas betaalt mee bepaald is door de prijs van aardolie. Vanaf 2015 mag ook dit niet meer. De regering maakt dus zoals aangekondigd een einde aan de bevriezing van de energieprijzen. Maar als de prijzen voor de historische contracten hoog blijven, dreigt ze wel opnieuw in te grijpen.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in