Economie

Stappenplan voor een energiezuinige woning

Met de bouw of verbouwing van een woning zoveel mogelijk op energie besparen: een nobel doel dat we tegen 2020 moeten verwezenlijken. Dat is vooral goed voor onze portemonnee. Met welk werk begin je nu en welke investeringen in hernieuwbare energie kun je (even) achterwege laten om tot een energiezuinige woning te komen? De Trias Energetica zet ons op weg.

Trias Energetica

Trias Energetica is een manier van omgaan met energie. Het logische concept bestaat uit drie stappen:

  1. De energievraag beperken door verspilling tegen te gaan en energiebesparende maatregelen te nemen.
  2. Duurzame energiebronnen gebruiken (wind, zon, biomassa of aardwarmte) waar mogelijk.
  3. En zo efficiënt mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen als hernieuwbare energie niet haalbaar is.

Leren isoleren

De eerste stap realiseer je onder meer via een goede isolatie. Bij een bestaande woning zonder dakisolatie wordt geopperd om eerst het dak - als grootste verliespost - aan te pakken. Een voelbaar rendement behaal je bij een dikte vanaf 14 centimeter. Ook de doorgaans enkele beglazing vervang je best zo snel mogelijk door dubbele (1,1W/2²K) of drievoudige beglazing (0,5W/m²K). Wil je een nieuwe vloer leggen, denk dan gelijk na over vloerverwarming en vloerisolatie. Een latere mogelijkheid is de na-isolatie van muren door de spouwmuur na te vullen of de buitenmuur te isoleren. Nieuwbouwwoningen hebben ‘carte blanche’ en kunnen dak, vloer en muur allemaal tegelijk naar behoren isoleren.

Energiezuinige nieuwbouw

Kandidaat-bouwers van een nieuwbouw die letten op de oriëntatie van hun woning kunnen in de winter gratis zonnewarmte binnenhalen en oververhitting in de zomer vermijden. Bouw zo compact mogelijk: bouw een rijwoning, in kubusvorm of met verdiepingen en vermijd uitbouwen. Luchtdicht bouwen is ook van belang om geen warmte via kieren en spleten naar buiten laten ontsnappen. Goed isoleren moet, maar ook verstandig ventileren – mogelijk via natuurlijke of mechanische systemen – is dan nodig. Denk ook aan isolerende beglazing. Wanneer je dit allemaal toepast, heb je een behoorlijk energiezuinige woning gebouwd.

Stappenplan renovatie

Kandidaat-verbouwers hebben ook heel wat denkwerk voor de boeg. Ze moeten niet alleen de woning inrichten, maar ook op vlak van comfort is het in vele gevallen sober gesteld. Als eerste werk maken van isolatie, is geen overbodige luxe. Zo ben je zeker dat je de dure warmte niet langs alle kanten laat ontsnappen.

Vervang ook zeker een oude verwarmingsketel, bij voorkeur door een condensatieketel die je kunt combineren met een zonneboiler of warmtepompboiler voor de productie van warm water. Heb je dit allemaal toegepast, dan heb je al heel wat werk en besparingspotentieel gerealiseerd.

Hernieuwbare energie

Vandaag kiezen bouwers en verbouwers nog altijd grotendeels voor de klassieke centrale verwarming op stookolie of gas. Nochtans is hernieuwbare energie een valabel alternatief. Investeren in een alternatieve energietechniek, doe je – ondanks de premies – niet in één-twee-drie. Een oplossing is wachtleidingen voorzien en binnen afzienbare tijd zo’n investering doen.

Het is onmogelijk te zeggen in welke techniek je best investeert. Dat hangt vooral af van de isolatiegraad en van het type woning. Met een warmtepomp, die de warmte uit de buitenlucht of de bodem haalt, kun je niet alleen de woning maar ook het sanitair water verwarmen. Zowel voor nieuwbouw als voor renovatie kun je een geschikte warmtepomp vinden. Een andere manier om gratis warmte te krijgen, is via een zonneboiler. Je kunt ook aan de slag met een pelletkachel die zijn warmte aan het water in de sanitaire leidingen of boiler overdraagt. Zelf elektriciteit opwekken kan met fotovoltaïsche zonnepanelen.

Prijzen isolatie en technieken voor hernieuwbare energie

Wil je uitrekenen welke kosten energiezuinige investeringen met zich meebrengen? Hieronder geven we je een overzicht van de grootste kosten op vlak van isolatie en technieken voor hernieuwbare energie. (bron: Borderel der Eenheidsprijzen en Dubo Limburg)
 

Glaswol 12 cm Tussen 16,24 en 25,81 euro/m²

Spouwmuurisolatie glaswol 7,5 cm

Tussen 17,79 en 22,56 euro/m²
Vloerisolatie (gespoten PUR 5cm) Tussen 22,36 en 32,13 euro/m²
Cellulosevlokken Tussen 15 en 20 euro/m³
Isolerende beglazing (1,0W/m²K): Tussen 40,75 en 52,36 euro/m²
Gaswandketel HR+ Tussen 900 en 1.500 euro
Gaswandketel HRtop Tussen 1.500 en 2.500 euro
Staande condensatieketel op stookolie Tussen 4.000 en 6.000 euro
Opslag dubbelwandig stookolie 3000l Tussen 1.250 en 1.500 euro
PV-zonnepanelen (vlak paneel) Tussen 1.700 en 2.055 euro/stuk van 2m² (exclusief installatiekost)
Pelletketel (15kW) met opslag Tussen 8.000 en 12.000 euro
Geplaatste warmtepomp met captatie Tussen 12.000 en 15.000 euro
Geplaatste combiwarmtepomp met captatie Tussen 14.000 en 18.000 euro
Geplaatste combiwarmtepomp op buitenlucht Tussen 10.000 en 15.000 euro

 

Auteur: Kelly Cuypers - oktober 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in