Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Staan zonnepanelen verkeerd gericht?

Zuidgerichte zonnepanelen vangen het meeste zonlicht en produceren dus maximaal energie. Maar is dat ook de meest logische redenering vanuit gebruiksoogpunt? Twee Amerikaanse onderzoekers, Barry Fischer en Ben Harack oordelen dan een westelijke oriëntatie zinvoller is.

Wanneer zonnepanelen naar het westen gericht zijn, vangen ze weliswaar minder zon op dan bij een zuidelijke oriëntatie, maar het moment waarop ze zon opvangen, is wel veel efficiënter. De twee onderzoekers oordelen dat westelijk gerichte zonnepanelen vooral vanaf de namiddag veel zonlicht opvangen, op het moment dat er veel meer stroom verbruikt wordt. Zo genereren ze dus meer elektriciteit op de momenten wanneer dat het meest nodig is. Door de zonnepanelen naar het zuiden te richten, wordt er weliswaar voor meer vermogen gezorgd, maar de zonne-energie wordt daarbij gegenereerd op de uren dat ze eigenlijk niet of minder nodig is.

Elektriciteit opslaan

Vandaag produceren veel zonne-installaties een overschot aan elektriciteit en dat wordt op het net geïnjecteerd. Tal van bedrijven en onderzoeksinstellingen werken aan oplossingen om het teveel aan elektriciteit op te slaan in batterijen voor die momenten dat de elektriciteitsproductie lager ligt of wanneer zich een stroompanne voordoet. Op die momenten kan de woning autonoom verder werken dankzij de elektriciteit uit batterijen. Met het anders richten van de zonnepanelen kunnen de eigenaren nog beter in hun eigen elektriciteitsbehoefte voorzien en dragen ze beter bij om de piek in het elektriciteitsverbruik met hernieuwbare energie in te vullen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in