Passiefhuis in Ename
Een zeer efficiënte toepassing van de 3 sleutelbegrippen om comfortabel en energiezuinig te bouwen is een passiefhuis. Bij deze vorm van bouwen streeft men ernaar om door een efficiënte isolatie, luchtdichting, ventilatie en een efficiënte toepassing van passieve warmtebronnen (dit zijn interne winsten zoals leven, strijken, koken,… en externe winsten via zonne-instraling door een grote glaspartij) het bruto verbruik voor verwarming lager te houden dan15 kWh per m² per jaar.
Als voorbeeld nemen we de passiefhuiswoning in Oudenaarde-ename, waar de bouwheer na afwerking en een eerste winter een kostenbaten analyse heeft gemaakt. Het gaat om een woning met ongeveer 112 m² vloeroppervlakte: dit betekent volgens de passiefhuisnorm (< 15 kWh per m² per jaar) maximaal 1 680 kWh oftewel 168 liter stookolie per jaar voor verwarming!
Isolatie
De passiefhuis isolatie werd verkregen door het toepassen van 34 cm vloerisolatie (15 cm piepschuim + 19 cm papiervlokken), 31 cm muurisolatie (2 cm houtvezel + 23 cm papiervlokken + 6 cm pluimenisolatie) en 44 cm dakisolatie (2cm houtvezel + 42 cm papiervlokken).
Op het zuiden is een grote glaspartij met drievoudige beglazing met een Uwaarde van 0.6 W/m²K toegepast (dit is 2 maal zo goed isolerend dan hoogrendementsbeglazing). Dit type beglazing heeft het voordeel dat ze met een instralende winterzon meer warmte binnenlaat dan dat er door het glas naar buiten verloren gaat.
Luchtdichtheid
Luchtdichte damprem en luchtdicht passiefhuis buitenschrijnwerk werd aangebracht door de aannemers. Rond de ramen heeft de bouwheer zelf de luchtdichte details afgewerkt. Dankzij een zeer nauwkeurige plaatsing voldeed deze woning ruimschoots aan de blowerdoortest: na intensief kleefwerk en lekopsporingen behaalden ze een luchtdichtheid van 0,47 h-1 , wat 20% beter is dan de passiefhuisnorm!
Ventilatie
Om zonder onnodig warmteverlies voldoende verse lucht binnen te halen is in een balansventilatie met warmterecuperatie voorzien. Deze toestellen zorgen er voor dat de koude lucht die van buiten naar binnen komt wordt opgewarmd door de warme lucht die van binnen naar buiten wordt gezogen. Zo gaat er slechts een minimaal percentage warmte verloren. Voor deze woning werd een toestel met zeer hoog rendement én passiefhuiscertificaat gekozen.
De lucht wordt aangezogen via een aardwarmtewisselaar: dit is een 40 meter lange aanzuigbuis die 2 meter onder de grond wordt geplaatst: bij buitentemperaturen van 27°C werd in deze woning een inblaastemperatuur van 13°C gemeten: zo kan de woning ook op warme zomerdagen intensief worden geventileerd zonder dat deze zal opwarmen.
Aan de grote glaspartij op het zuiden is een zonnewering geplaatst om de felle zomerzon van de glaspartij af te schermen.
Terugverdientijd
Het totaalpakket aan passiefhuis maatregelen betekende voor deze woning een meerkost van ongeveer 10.500 euro, deze beperkte meerkost was haalbaar dankzij de vele uurtjes die de bouwheer zelf heeft gepresteerd in het correct afwerken van isolatie en luchtdichting. Indien ditzelfde project als een “gewone” traditionele Belgische woning zou zijn uitgevoerd zou het totaalpakket aan isolatie, ventilatie en verwarming ongeveer 21.500 euro hebben gekost, terwijl de eigenaars voor dit passiefhuis 32.000 euro hebben uitgegeven aan isolatie, ventilatie en boiler.
Deze winter hadden ze slechts een brandstofverbruik van 70 euro (hoofdzakelijk voor verwarming sanitair water) waardoor de bouwheer voor zijn passiefhuisproject een terugverdientijd van 10 jaar heeft berekend.
Een meer uitgebreide fotoreportage van deze woning kan je terugvinden op Passiefhuis Ename
Op Archicd.be wordt dit project meer in detail beschreven.