Passiefhuis bouwen

Gewijzigd op 20/04/2012 door Gretel Kerkhofs

Het passiefhuis gaat heel wat verder dan een lage energiewoning. Het K-peil varieert tussen ca. K10 en K20, het E-peil kan nog meer schommelen onder andere omwille van extra punten voor het toepassen van hernieuwbare energie. Zo kan het uiteindelijke E-peil tussen ca. E0 en E70 liggen.

Onze specialisten energiezuinig wonen

Passiefhuis Heusden-Destelbergen
© Passiefhuis Platform vzw
Massiefpassiefhuis
Bouwen van een passiefhuis met klassieke bouwmaterialen. Dit staat ook wel bekend als het massiefpassiefhuis
© Wienerberger

Hoe passiefhuis bouwen?

Een passiefhuis kan op verschillende manieren worden opgetrokken. De eerste woningen werden in een houtskelet opgetrokken omwille van de ecologische eigenschappen van dit materiaal. Vandaag kan je even goed passiefhuizen bouwen met de klassieke bouwblokken zoals keramische binnenmuurstenen - ook wel massiefpassief huis genoemd - of blokken uit cellenbeton. Zij vragen - net als een houtskelet - een bijkomende isolatie om de hoge isolatiewaarden binnen de passiefhuis standaard te bereiken.

Technische kennis is nodig

Passiefhuizen laten een conventionele verwarming achterwege. Ze is immers zo goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd dat ze verwarmd kan worden dankzij de zonnewinsten en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie.
Je kan hierin nog verder gaan en werken met fotovoltaïsche zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Uiteindelijk zou je kunnen komen tot een woning die meer energie produceert dan ze verbruikt.

Het bouwen van een passiefhuis is echter niet zo evident. Het vraagt de nodige technische kennis en die is slechts bij een beperkte groep architecten en aannemers aanwezig.
Als leek zelf aan een passiefhuis beginnen, valt sterk af te raden. De minste fout in de constructie heeft zware gevolgen op het vlak van energieverliezen.

Meer weten over passiefhuizen?

Lees ook deze artikels:

Folders over energie

Meer informatie op de website van deze bedrijven