Economie

Openbare instellingen en bedrijfsgebouwen zijn energievreters

Openbare instellingen, redacties, zetels van politieke partijen en bedrijfsgebouwen zijn gigantische energievreters. Dat stelde Van Marcke vast met een thermografische camera. Een 50-tal locaties werden de afgelopen dagen gefotografeerd, waaronder openbare gebouwen, redacties en ambtswoningen. Een ontnuchterende oefening: de hoeveelheid verspilde energie is verbluffend.


Van Marcke ondernam de oefening in het kader van de lancering van Big Blue: een uniek informatie- en verkoopscentrum rond energievriendelijke oplossingen voor warmte en water. Het centrum richt zich tot particulieren en professionelen (installateurs, architecten en studiebureaus). Je komt er om te leren, kiezen, kopen en (laten) installeren.


Duidelijke boodschap
Caroline Van Marcke, bestuurder bij de groep Van Marcke: “Wij zijn er ons van bewust dat het isoleren en verwarmen van oude of historische gebouwen niet makkelijk is. Dat is een uitdaging waar we zelf mee worstelen: vele van onze gebouwen zijn ook energievreters. Met de foto’s willen we één duidelijke boodschap meegeven: iedereen –particulier of professioneel- heeft een rol te spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat is mogelijk door bewuster met warmte en water om te gaan. Dat kan, bewijs is ons Big Bluegebouw zelf. De oude industriële loods werd omgevormd tot een CO2-neutraal gebouw. In Big Blue ontsluiten wij eenvoudige en betaalbare oplossingen rond energievriendelijke oplossingen voor warmte en water. Een expertisecentrum dat zich richt tot particulieren en professionelen. We hebben alle partijen, van wiens gebouw we met de thermografische camera een beeld van namen, onze doorlichting én persoonlijke uitnodiging gestuurd.

Dat de uitdaging in België rond energievriendelijk wonen en werken groot is, blijkt uit de volgende cijfers:

• Onze residentiële woningen zijn verantwoordelijk voor 31% van de totale CO2- uitstoot in België. Ze zijn de tweede grootste vervuiler, enkel vooraf gegaan door de industrie (35%) en gevolgd door transport (18%).
• Binnen de CO2-emissie van een gemiddeld Belgisch gezin, is het energieverbruik verantwoordelijk voor 31% ervan: vooral verwarming en warm water zijn met 24,6% uitstoot de grote boosdoener.
• De Belg is kwistig met drinkwater: 52% van het gebruikte leidingwater (drinkwater) van een gemiddeld Belgisch gezin is perfect vervangbaar door regenwater.
• Hier zijn de slokkoppen: het toilet (31%), de wasmachine (12%) en water voor onderhoud van huis en tuin. (9%).


Seminaries

Big Blue Seminars: een informatief startschot. Om de opening van Big Blue te vieren, worden een 20-tal gratis infosessies georganiseerd rond duurzaam wonen, warmte en water op 14 en 15 november. Ze snijden actuele en veelbevraagde thema’s aan:

• Algemene infosessies rond wetgeving en subsidies
• Thematische sessies die ingaan op de verschillende oplossingen om warmte en water te besparen
• Productgeoriënteerde infosessies die ingaan op de haalbaarheid van specifieke technieken in particuliere woningen.

Op zaterdag 14 november vindt er ook een productbeurs plaats. Meer dan 70 producenten komen hun meest innovatieve en duurzame oplossingen voorstellen.


Meer info: www.bigblue.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in