onbekende energie Micro-warmtekrachtkoppeling
Hoe werkt een micro-warmtekrachtkoppeling of micro-WKK?
Met warmte (stoom) opgewekt door een energiebron wordt in de motor een cilinder in beweging gezet die een generator aandrijft. Deze generator zorgt voor de elektriciteitsproductie. Die productie volstaat voor een groot deel van het eigen huistelijk elektriciteitsverbruik. Het teveel aan elektriciteit kan aan het net worden afgestaan, waar je dan warmtekrachtcertificaten voor kunt aanvragen.
De restwarmte uit dit productieproces wordt gebruikt voor de aanmaak van warm water voor de verwarming en sanitair gebruik. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Uiterlijk lijkt een micro-wkkinstallatie heel sterk op een condensatieketel, ze heeft alleen wat meer ruimte nodig. De plaatsing van een micro-wkk is vergelijkbaar met de installatie van een gewone verwarmingsketel. Er zal alleen een extra elektriciteitsleiding nodig zijn om de overtollige elektriciteit af te geven aan het net.
Wat kost een micro-WKK?
Een micro-wkk installatie zal naar schatting zo’n 7 000 euro kosten. Uit de praktijk in Nederland blijkt dat de meerinvestering ten opzichte van een regulier verwarmingssysteem zich op 3 à 5 jaar terugverdient dankzij de besparing op de elektriciteitsfactuur.
Het verbruik van gas of stookolie zal wel lichtjes hoger liggen in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem omdat je naast warmte ook elektriciteit produceert.
Voordelen en nadelen micro-WKK
Om twee energievormen te produceren, neemt het micro-wkksysteem relatief weinig ruimte in. Bovendien zal de elektriciteitsfactuur lager komen te liggen en levert de opgewekte stroom nog eens warmtekrachtcertificaten op.
Keerzijde van de medaille is de hoge investeringskost en de hogere factuur voor aardgas of stookolie in vergelijking met een condensatieketel.
Premie voor micro-WKK?
Wanneer de micro-wkkinstallatie wordt geplaatst ter vervanging van een oude stookketel, heb je recht op een belasting vermindering van 40% op het factuurbedrag (maximaal 2770 euro). De Vlaamse overheid reikt zoals gezegd warmtekrachtcertificaten uit (zie www.vreg.be). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaalt 25% van de investering terug en reikt groenestroomcertificaten uit.