Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Nul Energiehuis

Een nulenergiehuis heeft - simplistisch gesteld - geen energie nodig. In de praktijk komt het hier op neer: een nulenergiehuis is een passiefhuis dat in de eigen energiebehoefte voorziet. Alle energie die de bewoners van een nulenergiehuis nodig hebben, wordt ter plekke opgewekt via hernieuwbare technieken.

Wat is een nul energiehuis?

Een nul energiehuis is - zoals het begrip al zegt - onafhankelijk van externe energiebronnen.
Het concept gaat eigenlijk een stap verder dan het passiefhuis. Een passiefhuis wordt verwarmd en koel gehouden met energie die de zon en de aarde gratis leveren. Ook de lucht wordt er permanent ververst. Het nul energiehuis voorziet daarbovenop in al je energiebehoeften. Fotovoltaïsche panelen zorgen ervoor dat je nooit meer afhankelijk bent van een externe energieleverancier. Je verwarmt, ventileert, kookt en wast gratis. Door die eigen elektriciteitsproductie ben je ook in mindere mate verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot.

Studie van energiebehoeften

Om het principe van het nul energiehuis te laten kloppen moeten de leefgewoonten en energiebehoeften van het gezin duidelijk in kaart worden gebracht. Op basis van deze studie wordt dan bepaald op welke manieren in de nodige energie wordt voorzien en hoe de installaties gedimensioneerd dienen te worden.

Duurder maar met rendement

De investering in een nul energiehuis weegt zwaarder, maar ze brengt ook een veelvoud op. In het lastenboek van een nul-energiehuis zitten standaard spaarlampen en milieuvriendelijke huishoudtoestellen. Zulke toestellen zijn iets duurder, maar verbruiken nauwelijks 5% van wat we gewoon zijn.
Sommige partijen beweren dat wanneer je alle besparingen en subsidies in rekening brengt, een nul-energiehuis al vanaf het eerst jaar een batig saldo vertoont.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in