Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Nog investeren in zonnepanelen na 1 augustus?

Op 1 augustus daalt de subsidie voor zonnepanelen in een klap van 210 euro naar 90 euro per groenestroomcertificaat. Het financieel rendement zakt weliswaar gevoelig, maar de investering verdient u nog steeds in minder dan tien jaar terug.
Eind mei maakte Vlaams minister van energie Freya Van den Bossche komaf met een van de gulste subsidieregelingen uit de recente geschiedenis. Vanaf 1 augustus(1) zijn groenestroomcertificaten (afgeleverd per 1000 Kwh geproduceerde energie) nog 90 euro waard. De subsidie wordt voortaan gedurende tien jaar gegarandeerd. Amper een jaar geleden kreeg u nog 300 euro per certificaat, voor een periode van 20 jaar.

Windstilte

De sector vreest dat de bruuske daling leidt tot een totale windstilte in de bestellingen, met faillissementen (2)en jobverlies (3)tot gevolg. ‘De regeling geeft de indruk dat het totaal oninteressant is om nog te investeren in zonne-energie’, zegt Michèle Lippus, marketingdirecteur van Greensun. ‘We bevinden ons opnieuw in de situatie van 2 jaar terug, toen we moesten uitleggen waarom zonnepanelen een slimme investering zijn’, beaamt Frederik Franssens, algemeen directeur van Belisol. In paniek verlagen heel wat bedrijven hun prijzen; 1,5 euro per Kwpiek geïnstalleerd vermogen is niet langer een uitzondering. De gemiddelde prijs schommelt momenteel rond 2,3 euro per KWp.

Vlak tarief

De onzekerheid verdwijnt bovendien niet na 1 augustus. Begin 2013 wordt het vlakke tarief van 90 euro per groenestroomcertificaat vervangen door een variabel tarief dat stijgt of daalt in functie van de marktprijs voor zonnepanelen en de energieprijs. ‘Het doel is dat de terugverdientijd stabiel rond tien jaar blijft’, zegt Gorik van Holen, woordvoerder van het kabinet Van den Bossche. Het variabele tarief zal twee maal per jaar worden berekend door het nieuwe prijsobservatorium dat onderdak krijgt bij het Vlaams Energieagentischap (VEA).

Netvergoeding

De andere onbekende in de vergelijking is de veelbesproken netvergoeding(5). Dat is een vergoeding die eigenaars van zonnepanelen voortaan moeten betalen voor het gebruik van het distributienet. In het oorspronkelijke voorstel was sprake van een vergoeding per kWpiek vermogen, met terugwerkende kracht aan te rekenen vanaf 1 januari dit jaar. De Vreg adviseerde eind juni echter negatief(6) (7)over de netvergoeding, omdat het zou gaan over een zogenaamde ‘injectietarief’. Bijkomende adder onder het gras: het is de Creg die laatste woord heeft over de vergoeding, aangezien de tariefbevoegdheid pas na 2014 naar de regio’s verhuist.

Willen we een zinvolle vergelijking maken tussen de huidige en de nieuwe regeling, dan moeten we helaas een X invullen op de plaats van de geplande netvergoeding. Te meten aan bedragen die tot nog toe circuleerden (50 tot 60 euro per geïnstalleerde KWpiek), zou het om een bijzonder onaangename verrassing kunnen gaan, mocht de onbekende alsnog worden ingevuld.

Na 1 augustus

We vergelijken de nieuwe regeling met die van voor 1 augustus. Meer nog dan de prijs van de groenestroomcerficaten, zijn in de toekomst de energieprijs (vanwege opbrengst door de terugdraaiende teller) en de prijs van de zonnepanelen die de terugverdientijd zullen bepalen. In de derde kolom voegen we een berekening mét netvergoeding toe, zoals ze in het oorspronkelijke ontwerp van decreet stond (de 50 euro is een zuivere hypothese).
Geinstalleerd vermogen =
4,3 kWp – productie = 3500 kWh (85% rendement)
Na 1/8/2012 Voor 1/8:2012 Vanaf 1/1/2013 + eventuele netvergoeding (€50 per kWp) 
Initiële investering
aan €2,3 per Wp
€ 10 483,40 (btw 6% incl.) € 10 483,40 (btw 6% incl.)  €6 837 (btw 6% incl.)
Initiële investering
aan €1,5 per Wp
€6 837 (btw 6% incl.) € 6 837 (btw 6% incl.)  €3 150 (aan €90 per MWh) óf minder
Opbrengst
groenestroomcertificaten op 10 jaar
€ 3 150 (aan € 90 per MWh) € 7 350 (aan €210 per MWh) steun loopt nog 10 jaar door € 3150 (aan €90 per MWh) óf minder
Opbrengst terugdraaiende telller (aan 0,20 cent/kWh) op tien jaar  €7 000  € 7 000  €7 000
Netvergoeding per jaar Geen Geen €215
Terugverdientijd Tussen 7 en 10 jaar Tussen 5 en 7 jaar Tussen 7 en 11 jaar

Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in