Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Nieuwe regels hebben grote impact op EPC-tarief

In 2013 steeg de prijs van een EPC, energieprestatiecertificaat, met ongeveer 25%. Dat blijkt uit een enquête die OVED, het overlegplatform voor energiedeskundigen, jaarlijks houdt. De enquête werd dit jaar door 753 energiedeskundigen ingevuld. OVED had deze stijging voorspeld, maar verwacht geen verdere stijgingen voor de volgende jaren.
Jochen De Smet, secretaris OVED: “Uit deze enquête blijkt duidelijk dat een wijziging van de regelgeving een grote impact heeft op de prijs van het EPC. De EPC-regelgeving wordt op dit moment geëvalueerd. OVED vraagt aan de overheid om geen drastische ingrepen te doen in 2014.”

Resultaten

In onderstaande tabel kan u de resultaten bekijken van de enquêtes in 2012 en 2013. De oorzaak van de prijsstijging is de invoering van een nieuwe, meer gedetailleerde handleiding voor de opmaak van een EPC. Een drastische wijziging van de regels heeft een grote impact op de tijd om een EPC op te maken en dus ook op de prijs.
 
  2013  2013  Verwachting 2013  Verwachting 2014
Grote woningen  € 247
€ 204 € 257
€ 276
Rijwoningen
€ 200 € 168  € 206
€ 218 
Appartementen
€ 166
€ 134  € 165
€ 182


Voor 2014 verwachten de energiedeskundigen geen grote wijzigingen aan de EPC-regelgeving en zouden de prijzen dus moeten stabiliseren. Uit de cijfers blijkt dat de prijs maximaal 10% kan stijgen in 2014, maar enkel als er geen grote bijsturingen komen van de EPC-methodiek.

Kwaliteit 

Voor OVED is deze prijsstabilisatie een teken dat de kwaliteit van de energiedeskundigen de goede kant opgaat. Een eerlijke prijs is de beste garantie op een kwalitatief EPC. Door de prijsstabilisatie wordt kwaliteit ook belangrijker. De prijzen van de energiedeskundigen groeien snel naar elkaar toe en als energiedeskundige moet je je daarom op een andere manier gaan onderscheiden.

Meer info: OVED

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in