Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Nauwelijks rendementsverschil tussen inbouw en opbouw PV-systemen

Het verschil in rendement tussen een inbouw fotovoltaïsch systeem en een opbouwsysteem is vrij beperkt. Uit een test van de Katholieke Hogeschool Kempen in opdracht van Izen Energie Systems blijkt dat het verschil tussen beide systemen amper 3% bedraagt.
Algemeen is geweten dat het rendement van een PV-installatie daalt bij een toenemende temperatuur. Vanuit die wetenschap werd vaak verondersteld dat inbouwsystemen een lager rendement hebben omwille van een gebrek aan ventilatie. Uit een test van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) blijkt dat het verschil heel beperkt is.
 

Invloed van sneeuw

Over een periode van een jaar bracht een testopstelling met inbouwpanelen gemiddeld 3,8% minder op dan de opbouwinstallatie. Tijdens perioden van sneeuw bleek de opbouwinstallatie langer besneeuwd te blijven dan de inbouwinstallatie. Dit had een grote invloed op de uiteindelijke jaarlijkse opbrengsten. Het rendementsverschil tussen beide installaties bedroeg uiteindelijk nog maar 3%. Een les die hieruit getrokken kan worden: het loont een pv-installatie sneeuwvrij te maken.
 
Voor de testopstelling gingen de onderzoekers uit van een testinstallatie uit inbouw en opbouw PV-panelen. De panelen uit beide installatie bestaan uit dezelfde cellen met eenzelfde wattpiekvermogen. Bij de ene installatie zijn de panelen opgebouwd op rails boven de pannen, de andere is ingebouwd in het dak.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in