Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Natuurlijk in de natuur

Hergebruik van materialen en water zijn twee duurzame principes die vandaag nog te weinig worden toegepast in nieuwbouw- of renovatieprojecten. De verbouwing van Mariahof in Bree tot een natuureducatief centrum toont hoe we dit hergebruik doordacht kunnen toepassen.


Het Mariahof ligt in het noordoosten van Bree, vlakbij Kinrooi en Bocholt en het Nederlandse Weert. Mariahof was een hoeve die circa 1904 gebouwd werd in de wateringen van het Grootbroek. Het oorspronkelijke gebouw werd verbouwd om te functioneren als natuureducatief centrum van Natuurpunt. Er werden tal van maatregelen genomen om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Speciale aandacht ging uit naar het hergebruik van materialen en water.

Hernieuwbaar!

Veel aandacht ging uit naar het cradle-to-cradle-principe waarbij oude materialen werden gerecupereerd uit de sloopwerken en hergebruikt in het vernieuwde gebouw. Voor de nieuwe materialen werd een hoge bio-ecologische standaard gehanteerd. Er werd eveneens op gelet dat de ecologische voetafdruk van deze materialen zo klein mogelijk is.

Water

Ook het hergebruik van hemelwater voor diverse toepassingen is een belangrijk aandachtspunt in de verbouwingen. Door het aanleggen van een collectieve hemelwaterput is er voldoende water dat wordt gebruikt voor het poetsen van het gebouw, de toiletten en de wastafels. De overloop van de regenwaterput gaat naar de bestaande open gracht. Verder wordt er een eigen Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) voorzien voor het verwerken van afvalwater aangezien er geen riolering voorzien is. In dit project is er gekozen voor een kokosbiobed.

Natuur

Ook de dieren kregen een nieuw nest. Op het dak is een ooievaarsnest voorzien, in de holtes van de buitenmuur en de oversteek kunnen franjestaartvleermuizen zich nestelen.

Thuis

Kan je nu thuis ook doen wat Natuurpunt in Mariahof heeft gedaan? Zeer zeker.
Je kan ook thuis het hemelwater – dat je uiteraard zelf opvangt - gebruiken voor de toilet(ten), water van de (buiten)kranen en zelfs voor uw wasmachine! Voor nieuwbouw is het aanbrengen van een regenwaterput verplicht, het aansluiten ervan echter niet. Dit raden wij wel aan. Want experts zijn het er over eens dat de prijs van water, net als die van energie, in de toekomst flink zal gaan stijgen. Door hemelwater te gebruiken doe je zowel je portemonnee als het milieu een groot cadeau.

Ga je verbouwen? Denk dan bij het afbreken van (delen van) de woning meteen aan het hergebruik van materialen. Vaak zijn bakstenen, tegels, leidingen en bijvoorbeeld radiatoren en ramen nog perfect te gebruiken in de nieuwe woning. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook overwegen om materialen bij een tweedehands bouwmaterialen-winkel te kopen. En nog dit: gebruik bij voorkeur zoveel mogelijk nagroeibare materialen (zoals hout), zowel aan de buitenzijde van de woning als in het interieur.

Uiteraard kan je ook de dieren uit de omgeving een plaats geven rond het huis. Vogels zijn gebaat met nestkastjes, voor zwaluwen kan je (namaak)nestjes ophangen. Als je de plaats daarvoor hebt, zijn (ondiepe) poelen voor kikkers en padden een echte aanwinst. Je zal merken dat je tuin druk bezocht wordt door tal van kleurrijke dieren. Heel mooi in de lente en de zomer!

Auteur: Dubo Limburg – december 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in