Economie

Meeste Belgen schakelen voor vakantie sluimerstand toestellen uit

Meer dan 8 Belgen op de 10 schakelen vóór ze op vakantie vertrekken de sluimerstand van hun toestellen uit. Ze doen dat vooral voor de veiligheid. Slechts 26 procent doet dat om energie te besparen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van energieleverancier Nuon. Een representatief staal van duizend Belgen werd ondervraagd.


De meeste Belgen, met name 83,5 procent, vertrekken niet op vakantie zonder de sluimerstand en hun elektrische toestellen volledig uit te schakelen. De rest van het jaar schenkt 42 pct hier echter helemaal geen aandacht aan.

Het verbruik van de sluimerstanden van elektrische toestellen tikt volgens Nuon nochtans aardig aan: het bedraagt 500 kWh per jaar, of bijna 10 pct van het totale elektriciteitsverbruik per gezin. Voor alle Belgen samen komt dat overeen met ruim 248 miljoen euro per jaar.

Top drie
Belgen hebben de gewoonte om vóór ze met vakantie vertrekken, de stekkers van diverse elektrische toestellen uit het stopcontact te trekken. De toestellen worden echter niet op gelijke voet behandeld. De computer, de tv en het koffiezetapparaat vormen de top drie van de toestellen die de Belgen het vaakst afkoppelen. Onderaan de ladder staan de wekker en de koelkast.

Uit het onderzoek blijkt dat de Belg in de eerste plaats denkt aan veiligheid en veel minder aan energiebesparing wanneer hij de stekker uit het stopcontact trekt. Zowat 65 pct van de Belgen verklaart dit te doen uit angst voor onweer en kortsluiting, slechts 26 pct doet het om energie te besparen.

70 procent
'In sluimerstand verbruiken sommige elektrische toestellen, zoals tv's, dvd-spelers of computers, nochtans tot 70 pct van de energie die ze verbruiken als ze ingeschakeld zijn. Enkele heel eenvoudige dagelijkse handelingen volstaan nochtans om zonder comfortverlies energie te besparen. Eén ervan is eraan denken om de sluimerstand van onze elektrische toestellen uit te schakelen', stelt Nuon.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in