Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Lage energiewoning zonder beperking

Een energiezuinig ontwerp hoeft geen handicap te betekenen. Dat bewijst deze vrijstaande woning in Roeselare, een van de voorbeeldwoningen van het Vlaams Energieagentschap.


Een energiezuinig ontwerp hoeft geen handicap te betekenen. Dat bewijst deze vrijstaande woning in Roeselare, een van de voorbeeldwoningen van het Vlaams Energieagentschap. Door de doorgedreven isolatie en het gebruik van middelzware materialen haalt ze K33. “En daarvoor heb ik geen enkele toegeving moeten doen op de architecturale vorm’, zegt architect Francis Demey (2dFL-architecten bvba).

De wensen en eisen van de bouwheer – een handelaar in isolatiematerialen - waren klaar en duidelijk: zijn woning moest bijzonder goed zijn geïsoleerd, zonder daarin te overdrijven. Wat primeerde, was een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarom koos hij in samenspraak met de architect voor een lage-energiewoning, en niet voor een passiefhuis. “Een passiefhuis bouwen vergt een grotere investering en een diepgaande studie van zowel isolatie, ventilatie en alternatieve energiebronnen,” weet Francis Demey. “Bij een lage-energiewoning resulteren de terugverdieneffecten van de meerkost voor doorgedreven isolatie gekoppeld aan een goede ventilatie met warmterecuperatie evenzeer in zeer goede ramingsresultaten. De bouwheer opteerde bijgevolg voor deze laatste optie.“

Hedendaags
Voor de architecturale invulling kreeg Francis Demey vrij spel. “De bouwheer was gewonnen voor hedendaagse architectuur,” aldus de architect. “Dat stelde ons in staat om af te stappen van een klassieke woonindeling, en alle onderdelen optimaal in te delen op het terrein en voor iedere ruimte de meest geschikte plaats te zoeken. Dit resulteerde in een woning die met geschakelde ruimtes, interessante zichtlijnen en gezellige vertrekken maximaal inspeelt op de wensen van de bouwheer.“
Beneden herbergt de woning een hal, een ruime leefkeuken, een leefruimte, een afsluitbare tv-hoek en een open bureel. Het voorste gedeelte, met de garage, de berging, de wasplaats en de bijkeuken, heeft enkel een gelijkvloerse verdieping met een plat dak. Onder dat voorste gedeelte bevindt zich een kleine kelder waarin de verwarmingsketel staat opgesteld. Vanuit de woonruimte leidt een trap ons naar de eerste verdieping. Daar tellen we 4 slaapkamers, een dressing, een toilet, een berging en 2 badkamers. Aan de rechterzijgevel is halfweg een terras ingewerkt, dat eveneens bereikbaar is vanuit de nachthal.
Voor de architecturale expressie werd de gelijkvloerse verdieping uitgevoerd in een gevelsteen in gelijmd stapelverband, terwijl de bovenliggende etage is afgewerkt met een siliconenhars sierpleister.

Aangenaam binnenklimaat
De bouwheer wenste optimale privacy ten opzichte van de straat en een heel luchtige, open woning aan de achterkant. Vandaar dat de voorgevel, die naar het noorden is gericht, een gesloten karakter heeft. De woonruimte en keuken daarentegen openen zich volledig naar het zuiden tot het westen, naar de tuin en de zon.
De zuid- zuidwestgevel is volledig beglaasd. Om de gratis zonnewarmte en de opgewekte warmte tijdens de winter binnen te houden, heeft het aluminium buitenschrijnwerk 3-kamerprofielen en superisolerend glas met een k-waarde van 1,1 W/m²K. Ook ’s zomers is de binnentemperatuur prima onder controle. Oververhitting wordt voorkomen door een zonwerende uitvoering van de beglazing ( zontoetredingsfactor 0,42) en de overdekte terrassen.
Voor de ventilatie werd gekozen voor het systeem D: mechanische toevoer en mechanische afvoer met warmterecuperatie. De verwarming gebeurt met een condenserende vloerketel. De volledige woning wordt verwarmd met vloerverwarming, met uitzondering van de slaapkamers. Daar staan er radiatoren.

Zeer goed geïsoleerd
De woning haalt uitstekende energiewaarden: K33 en E85.
Voor het isoleren van wanden, vloeren en platte daken werd geopteerd voor producten uit PUR (polyurethaan) of PIR (polyisocyanuraat). “Niet alleen hebben deze een zeer goede isolatiewaarde : lambdawaarde = 0,023 W/mK”, aldus de architect. “Ze onderscheiden zich eveneens door hun specifieke randafwerkingen per type –tand-en-groef of rechte randen- en hun eenvoudige verwerkbaarheid.”
De buitenmuren zijn opgebouwd uit verlijmd binnenmetselwerk (Porotherm Lijm Systeem), 2x4 cm PUR-isolatie en een verlijmde parementsteen. Dit resulteert in een U-waarde van 0,25 W/m2K voor de buitenmuur met gevelsteen, en een U-waarde van 0,23 W/m2K voor de buitenmuren met buitenpleister. Voor een optimale luchtdichtheid werd de isolatie geschrankt uitgevoerd, met afgeplakte naden.
Het plat dak haalt een U-waarde van 0,16 W/m2K. Daarvoor werd het geïsoleerd met 2x8 cm PIR-isolatie, bekleed met een gasdicht meerlagencomplex, en afgewerkt met een geballaste kunststofdakbedekking.
Onder de dekvloer ligt 2x4 cm PIR-isolatie, eveneens geschrankt uitgevoerd. De muuraanzet ter hoogte van de vloerisolatie en de dakranden ter hoogte van de dakisolatie werden geïsoleerd met Perinsul, dit om een perfecte overgang te garanderen van vloerisolatie naar muurisolatie en van muurisolatie naar dakisolatie, kortom om koudebruggen absoluut uit te sluiten.

Massieve materialen
Alle constructiedelen van de woning bestaan uit middelzware materialen. Hoe groter de massa, hoe trager immers het warmteverlies.
De vloerplaat op volle grond is een gewapende vloerplaat van 15 cm. Voor de vloer boven de kelder en de platte daken werden betongewelven gebruikt, met daarop een druklaag in gewapend beton. Voor het metselwerk lag de keuze voor de hand: zowel verlijmd binnenmetselwerk Terca Porotherm Lijm Systeem als verlijmde parementstenen Wanlin donkergrijs eveneens van Terca.
Een geïsoleerde spouwmuur met Terca Porotherm als binnenspouwblad is voor een constant, behaaglijk binnenklimaat de ideale oplossing: de binnenmuursteen zorgt voor voldoende massa, terwijl de spouwisolatie mogelijke warmteverliezen maximaal beperkt. Keramische binnenmuren hebben de eigenschap om warmte op te slaan en deze slechts langzaam weer af te geven. Zo koelt een woning ‘s nachts nooit helemaal af. Door hun massa hebben de Porothermstenen eveneens een hoge druksterkte en een goede akoestische weerstand.
Zowel de binnenmuren als de parementstenen werden verlijmd. “Verlijmen is tijdsbesparend”, weet architect Francis Demey. “Bovendien heeft verlijming van stenen een gunstige invloed op de isolerende waarde en dus het E-peil van de woning”. Bijkomend voordeel van verlijmen is een geringer watergebruik bij aanmaak van de metselspecie, wat resulteert in drogere muren en minder bouwvocht. Door het gebruik van lijmmortel in combinatie met zeer dunne voegen kan bovendien onmiddellijk tot verdiepingshoogte worden gewerkt, zonder risico van uitzakkende muren of zwemmende stenen.

Een aanrader
Francis Demey zou een lage-energiewoning aan elke kandidaat-bouwheer aanraden. “Vooreerst resulteert een laag K-peil onmiddellijk in een aanzienlijke daling van de stookkosten. In deze woning is het primair energieverbruik beperkt tot +/- 45 kWh/m³. Alleen in de koudste maanden moet worden verwarmd. De extra investering laat zich gemakkelijk op 5 jaar terugverdienen. Alles wat daarna komt, is voor de bouwheer zuivere winst. Wie kan daarvan niet overtuigd worden?”

Bron: Terca.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in