Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Lage energiewoning: van definitie tot kostprijs

Een lage energiewoning is een woning die minder energie verbruikt dan een doorsnee huis. Maar daar is niet alles mee gezegd. We leggen het een en het ander voor je uit.

Wat is een lage energiewoning?

Onder een lage-energiewoning wordt een woning verstaan waarvan de totale energievraag voor ruimteverwarming en -koeling kleiner is dan of gelijk is aan 30kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.

Het Vlaams Energieagentschap certificeert de woningen op basis van de EPB-aangifte, waarmee je dan subsidies kunt aanvragen. In afwachting van de softwareaanpassing kun je als ruwe indicatie ook een K-peil lager dan K25 hanteren, samen met een goede luchtdichtheid en beperkte zonnewinsten in de zomer.

Het E-peil van een lage energiewoning ligt ergens tussen E0 en E50.

Hoe bouw je een lage energiewoning?

Als je een huis wilt bouwen dat als lage energiewoning in aanmerking moet komen, dan volstaat het niet gewoon wat extra te isoleren.

  • Het ontwerp van je huis moet ook compact zijn, goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd zijn.
  • Bovendien moet het ontwerp rekening houden met een goede oriëntatie naar de zon (of net niet), moeten de plaatsen van de ramen hieraan zijn aangepast en moet ook de keuze van het glas voor de ramen en eventuele zonwering hiermee overeen stemmen.
  • De architect van je woning speelt hierin een grote rol. Hij moet ook de mogelijke bouwknopen goed oplossen en het volledige concept goed uitdenken en uitwerken. Ook aannemer of bouwpromotor hebben hier een belangrijke rol omdat zij de werken zullen uitvoeren.

Wat kost een lage energiewoning?

Een lage energiewoning die goed ontworpen is - volgens de regels van compact, energiezuinig bouwen - valt binnen de aanvaardbare kostprijs voor een nieuw huis. De bouwsector schat dat je voor een halfopen bebouwing van 175 m², volgens hetzelfde grondplan als de gewone E-80 woning, zo’n 171 000 euro nodig hebt.

Wil je echter een architectuur met verschillende volumes, uitsprongen, inhammen, dakkapellen, ramen op het noorden en is je woning dan ook nog vrijstaand, dan wordt zo’n lage energiewoning een stuk duurder. Je zult dus moeten kiezen.

Hoe snel verdien je de meerkost terug?

Het bouwen van een lage energiewoning levert je een belastingvermindering van 300 euro per jaar op, niet geïndexeerd. Geïndexeerd bedroeg die belastingaftrek voor inkomstenjaar 2010 420 euro.

Daarbij levert deze investering je vanaf het eerste jaar een flinke besparing op de energiekosten op.

Het is dus moeilijk om precies te zeggen hoe snel je die 5 000 euro meer die je besteed hebt aan isolatie, superisolerend glas en superisolerende raamkaders, zult terug verdienen. Feit is dat als je alles verrekent naar een maandelijkse kost voor wonen (lening, energiekost, subsidies, …), je zelfs 24 euro minder afbetaalt dan de E80-woning.

De maandelijkse last voor een lage energiewoning (E60) bedroeg in mei 2011 1 128 euro, waarvan 136 euro naar energie ging. De geschatte terugverdientijd voor de meerkost van een lage energiewoning, zonder subsidies en energiebesparing meegerekend, zou tussen 15 en 20 jaar liggen.

 

 Overzicht kostprijs en terugverdientijd energiezuinige huizen*:

  E80 E60  E35  E20 
Investeringskosten €165 542  €170 884 €191 512 €205 378
Subsidies ** €150 €3 117 €20 649 €22 139
Leningkost/maand €978 €992 €1 010 €1 083
Energiekost/maand €174 €136 €80 €51
Te betalen per maand €1 152 €1 128 €1 090 €1 134

*: deze cijfers dateren van mei 2011, zie artikel 'Woning met E-peil van 35 is meest rendabel'
**: in de subsidies zijn alle voordelen van de overheid meegerekend, ook de korting op de onroerende voorheffing

 

Lees ook: Woning met E-peil van 35 is meest rendabel

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in