Klaar voor micro-wkk?
Vandaag kennen we de hoogrendementsketel die door het condensatieprincipe zeer hoge rendementen behaalt. Dit principe is ook toegepast in de microwarmtekrachtkoppeling (wkk), maar werd aangevuld met een Stirling-generator die bovenop de warmte voor verwarming en warm water ook elektriciteit aanmaakt. Verschillende instanties spreken over wkk als de logische opvolger van de HR+ en HR top ketel en nemen officieus de term HRe-ketel in de mond.
Toepasbaar bij renovatie en vervanging
Een micro-wkk kan op een bestaande verwarmingsinstallatie aangesloten worden dankzij het gebruik van een buffervat. De micro-wkk slaat zijn warmte op in dit buffervat waaruit het vervolgens geput kan worden voor bijvoorbeeld vloerverwarming, radiatoren en convectoren (vloeistof gebaseerd) . Wie op vandaag elektrisch verwarmt en maar een beperkte sanitaire vraag heeft voor warm water, zal jammer genoeg naar een andere techniek moeten uitkijken.
De wkk vindt zijn grootste afzet in de vervangings- en renovatiemarkt gezien ze daar de meeste voordelen biedt. Een wkk maakt stroom wanneer er een warmtevraag is en zo is de productie van elektriciteit de winstfactor van het toestel. Bij laag-energetische woningen is de warmtevraag beperkt en zou een wkk minder draaiuren hebben en dus minder elektriciteit opwekken. Bijgevolg zijn andere technieken in sommige gevallen meer aangewezen.
Is een wkk in nieuwbouw dan helemaal uitgesloten? Absoluut niet. Een bewoner van een passiefwoning plaatste een WhisperGen voor de verwarming van het binnenzwembad.
De grote doorbraak zal er volgens Watts-On pas komen wanneer ook de andere fabrikanten met deze techniek op de markt aanwezig zijn. Niet omwille van betere kwaliteit, maar omdat een consument nu eenmaal graag een vergelijking maakt.
Vergelijking met andere technieken
De komst van de micro-wkk is geen bedreiging voor andere warmteopwekkers zoals de warmtepomp of zonneboilers, en ook niet voor de fotovoltaïsche panelen. Iedere techniek heeft zijn ideale toepassing of meerdere technieken kunnen gecombineerd worden om tot een ideale energievoorziening te komen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit en zodoende is het aangewezen om dan in eigen stroomproductie te voorzien met een pv-installatie. Een zonneboiler behaalt zijn toprendement in de zomermaanden terwijl we dan het minst warmte nodig hebben. In de winter vraagt dit systeem dan weer een back-up van een traditionele brander. Pv-panelen zijn dan weer niet overal te plaatsen omwille van dakoppervlakte, oriëntatie, esthetiek, vergunningen,....
De wkk produceert wel stroom aan een hoger rendement als bij centrale productie maar doordat toch een primaire brandstof – namelijk aardgas – wordt gebruikt, is de stroom maar ‘semi’-groen. Zo heeft elke techniek zijn voor- en nadelen.
Fiscale voordelen
De micro-wkk is 40% fiscaal aftrekbaar, er is een REG (Rationeel EnergieGebruik) premie en voor de opgewekte stroom krijg je wkk-certificaten. Er heerst wat verwarring of er al dan niet een bijkomende investeringssteun zou komen, maar dat zou volgens Watts-On niet het geval zijn. Een aantal gemeentes echter geeft wel een extra steun om deze techniek een duwtje in de rug te geven.
Meer info: Watts-on
Auteur: Kelly Cuypers - september 2011
Lees ook: Wat is micro-WKK of micro warmtekrachtkoppeling?