Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

In de rij voor gratis energieadvies

De overheidscampagne voor goedkopere energie is een doorslaand succes. In sommige gemeenten staan de mensen zelfs in de rij om advies te krijgen.
Naar schatting 45.000 mensen zijn in de eerste vier dagen langs geweest bij hun gemeente om daar te vernemen hoe ze hun energiefactuur naar beneden kunnen krijgen. Het cijfer komt van de FOD Economie, die de campagne ‘Gas-elektriciteit: durf vergelijken’ coördineert. 

Sinds deze week zitten in 500 Belgische gemeenten federale en gemeentelijke ambtenaren klaar om burgers bij te staan in het kiezen van de juiste energieleverancier. Ook geven zij individueel advies over energiebesparende maatregelen. Tijdens de eerste vier dagen hebben 300 gemeenten voorlichtingssessies georganiseerd. In sommige gemeenten was de opkomst zo overweldigend, dat er maatregelen moesten worden genomen om iedereen te kunnen helpen. Zo adviseert de FOD Economie aan de adviesverstrekkers om indien mogelijk met de consumenten een afspraak te maken voor een latere datum. Ook werd geadviseerd om bezoekers met internettoegang uit te leggen hoe ze zelf thuis de prijssimulator van de regulator kunnen toepassen. Voor bijkomende vragen kunnen deze burgers daarna naar een gratis nummer bellen. 
Ook verwijzen de federale ambtenaren sommige bezoekers in Wallonië door naar de zogenaamde ‘energieloketten’ die de Waalse overheid heeft opgezet. Deze loketten, een initiatief van Waals minister van Energie Jean-Marc Nollet (Ecolo), vervullen eenzelfde adviserende taak als de ambtenaren van de ‘Durf vergelijken’-campagne.

Het succes van de campagne blijkt trouwens niet alleen uit het hoge aantal bezoekers bij de gemeenten. Ook de speciale website wordt massaal bezocht. Sinds de start van de campagne, afgelopen maandag, is de pagina al meer dan veertigduizend maal per dag aangeklikt. Tegelijk neemt ook het aantal bezoekers op de websites van de regulatoren toe. In Vlaanderen is dat de Vreg. Op deze websites zijn de simulatoren te vinden waar de consument zelf kan uitrekenen welke energieleverancier voor zijn consumptiepatroon het voordeligste aanbod heeft. De Vreg telt een verviervoudiging, en de simulator van de Brusselse regulator Brugel zag het aantal bezoekers op de eerste dag van de campagne verdertigvoudigen.

Liberalisering

De vrijwilligers op het terrein zijn erg enthousiast, aldus de FOD Economie. ‘Het succes van de campagne bewijst dat er nood was aan informatie over hoe de vergelijking te maken tussen de energieleveranciers’. 

De campagne is door de federale overheid opgezet om consumenten bewuster te maken van het prijsvoordeel dat mogelijk is door bewust voor een goedkopere energieleverancier te kiezen. Nog zo’n 800.000 gezinnen hebben sinds de liberalisering nog nooit onderzocht hoe ze hun factuur kunnen doen dalen, zo bleek deze week. Zij betalen veel meer dan strikt nodig is. Het switchen tussen energieleveranciers maakt de energiemarkt concurrentiëler.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in