Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Hoofdkantoor Viessmann wordt energiekampioen

Het hoofdkantoor van Viessmann Belgium in Zaventem wordt volledig gerenoveerd en hertekend op energiezuinige en duurzame leest.


Viessmann wil aantonen dat met de actuele technieken niet alleen bij nieuwbouw een formidabele energiewinst mogelijk is. “We rekenen erop dat ons verbruik met 70% zal dalen,” zegt Patrick O van Viessmann Belgium. Bovendien wordt er met de renovatie ruimte gecreëerd voor 35 nieuwe medewerkers die Viessmann wil aanwerven.

Algemeen directeur Patrick O van Viessmann Belgium: “Dit project kadert in het streven van Dr. Martin Viessmann om in het wereldwijde Viessmann-patrimonium CO2-neutraal te werken. De Europese Commissie heeft de nul-energie-richtlijn tegen 2020 vastgelegd. Dit wil zeggen dat er voor zowel nieuwbouw als renovatie bijna geen (nul procent) gebruik mag gemaakt worden van fossiele brandstoffen. Bij deze grondige renovatie wil Viessmann in Zaventem deze norm zo goed mogelijk benaderen.”

De metamorfose van het Viessmann gebouw speelt zich af op alle niveaus: verwarming en koeling, verlichting, elektriciteit- en waterverbruik tot en met de werkmiddelen van de medewerkers. Daarbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor duurzame en recycleerbare materialen.


Energiewinst

“We staan met z’n allen voor fundamentele uitdagingen. We kunnen er niet omheen dat Kyoto en Kopenhagen onvoldoende actie hebben ingeluid”, zegt Patrick O. “Veel initiatief zal van de bedrijven zelf moeten komen. In Duitsland heeft Viessmann al bewezen dat we ook in de productievestigingen het energieverbruik met 40% kunnen terugdringen, en de CO2-uitstoot met 30%. Met deze renovatie gaan wij ervan uit dat we een energiewinst kunnen boeken van minstens 50%, maar we verwachten rond de 70% uit te komen.”


Totaalrenovatie

Alle pc-schermen werden al vervangen door TFT-schermen. In het kantoor wordt papier zoveel mogelijk gebannen. Printers, fax- en kopieertoestellen maken gaandeweg plaats voor gespecialiseerde kantoorsoftware voor een ‘paperless office’. Bovendien wordt er komaf gemaakt met de ‘stille verbruikers’ en schakelen alle apparaten automatisch uit na een bepaald uur of in het weekend via een intelligent domoticasysteem.

Vervolgens wordt de ‘schil’ van het gebouw aangepakt: de muren, ramen en het dak. Als specialist weet Viessmann uiteraard heel goed dat energiezuinigheid een zaak is van zowel verliezen te beperken als de winst te optimaliseren. De lijst van de werkzaamheden is dan ook indrukwekkend te noemen: de muren krijgen 15 cm extra isolatie, het dak een pakket van 20 cm, de nieuwe aluminium ramen benaderen de passiefhuisstandaard. Bovendien krijgt het kantoor automatische buitenzonwering en een vaste variant voor de traphal. De verlichting gebeurt met hoogrenderende ontladingslampen, maar ook de inval van natuurlijk licht wordt geoptimaliseerd. De ventilatie zal gebeuren met energierecuperatie uit de afgevoerde lucht. Een grondwater warmtepomp levert de nodige energie voor de verwarming en koeling. Zowel warmte als koeling worden verdeeld via een passief werkend plafond. Het water voor de toiletten wordt opgepompt uit een 20 000 liter grote regenwateropvang. Thermische zonnepanelen tot slot zullen instaan voor de productie van sanitair warm water.


Bouwteam

Viessmann heeft in België vestigingen in Roeselare, Welkenraedt en Zaventem. Bij de eerste twee werden al moderne technieken aangewend, onder andere betonkernactivering. Nu is het dus de beurt aan het hoofdkantoor in Zaventem om een grondige facelift te krijgen. Daarvoor werd architectenbureau Delta uit Leuven in de arm genomen, de technische studie is van Otico uit Bornem. De werken starten in september van dit jaar met als vermoedelijke einddatum begin februari 2011.


Aanwervingen

Tegelijk komt er 30% kantoorruimte bij. Dat is nodig voor de aanwervingen die Viessmann dit jaar en de komende verwacht te doen, waardoor het aantal medewerkers in Zaventem verdubbelt van 35 naar 70.


Viessmann, powered by MINI

Tot slot wil Viessmann voor zijn installateurs ook op vlak van communicatie een volwaardige partner zijn. Zo kunnen dealers bij Viessmann bijvoorbeeld terecht voor ondersteuning bij de ontwikkeling van een eigen website of bij de inrichting van hun showroom.
Omdat de bedrijfsauto een mooi instrument is om het groene gedachtegoed mee naar de buitenwereld uit te dragen, sloten Viessmann en MINI Antwerp Store een unieke deal. Zo komt het dat niet minder dan 22 installateurs vanaf vandaag in een gepersonaliseerde bedrijfswagen zullen rondrijden. De MINI One D’s, met hun doorgedreven energiezuinigheid en lage CO2-uitstoot bleken daarvoor de voor de hand liggende keuze.
 


Meer info: Viessmann

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in