Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Hoe werkt bio-ecologisch bouwen?

Bio-ecologisch bouwen is niet alleen duurzaam bouwen of verbouwen zodat je in een energiezuinig huis woont. Bio-ecologisch bouwen gaat nog een stapje verder, door te kiezen voor ecologische bouwmaterialen en bewust om te gaan met het gebruik van onder andere de ruimte waar je gaat bouwen of verbouwen.

Bio-ecologisch bouwen is meer dan goed isoleren

Bij bio-ecologisch bouwen doe je meer dan alleen maar een heel goed geïsoleerd huis bouwen. Als je bio-ecologisch wilt bouwen, neem je vier belangrijke elementen in overweging:


  • Ruimte: hoe past onze woning in de ruimte waar we willen bouwen? Nemen we niet te veel ruimte in?
  • Water: verspillen we geen water? Hoe kunnen we regenwater recupereren? Kunnen we ons huishoudelijk water zelf zuiveren?
  • Energie: goed isoleren betekent een comfortabel binnenklimaat en weinig energieverliezen
  • Materialen: welke effecten hebben de gebruikte materialen op milieu en gezondheid? Maken we zoveel als mogelijk gebruik van nagroeibare of hernieuwbare grondstoffen?
Dit wil zeggen dat bio-ecologisch bouwen en wonen rekening houdt met een aangepaste ruimtelijke ordening en stedenbouw maar ook met rationeel beheerde energie-, water-, materialen- en grondstoffenstromen in de bouwsector.

Doorgewinterde bio-ecologische bouwers houden ook rekening met de sociale aspecten van elk bouwproject, betrekken bewoners en omwonenden en houden ook rekening met de band tussen noord en zuid (de ontwikkelingslanden versus de rijke landen).

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in