Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

'Gratis stroom leidt tot duurdere energiefacturen'

De aangekondigde forse stijgingen van de gas- en elektriciteitprijzen zijn paradoxaal genoeg grotendeels het gevolg van de invoering van overheidsmaatregelen om de energiefactuur voor iedereen betaalbaar te maken. Dat zegt Eandis, het distributienetbedrijf waarmee 80 procent van de netbeheerders samenwerkt.


De Vlaamse overheid legde de netbeheerders de voorbije jaren almaar meer taken van openbare dienstverlening op. De vermogensbegrenzer van 6 ampère werd verhoogd naar 10 ampère en er was ook de invoering van het nachttarief in het weekend, het plaatsen van budgetmeters en de verplichting om klanten die door hun commerciële energieleverancier buiten gegooid zijn op te nemen.

Extra kosten
"In Vlaanderen is een goed sociaal vangnet uitgebouwd en dat is uiteraard een goede zaak. Alleen staan daar voor de netbeheerders wel extra kosten tegenover", stelt Simon Van Wijmeersch, woordvoerder van Eandis.

Om die kosten te kunnen doorrekenen aan de burger, moest de federale controle-instantie Creg de voorbije jaren haar fiat geven. En die weigerde dat. Omdat de tariefverhogingen die voorgesteld werden volgens de Creg onredelijk waren. Sinds dit jaar kan de Creg echter niet meer ingrijpen, omdat een aantal rechters oordeelde dat de instantie daar niet de nodige bevoegdheden voor heeft. De netbeheerders kunnen nu ongestoord hun tarieven verhogen en doen dat ook.

Realistisch beeld
Maar volgens Simon Van Wijmeersch van Eandis verhogen de netbeheerders niet zomaar hun tarieven. "De hogere nettarieven geven een realistischer beeld van de kosten die distributienetbeheerders hebben om de hun opgelegde taken te vervullen", benadrukt de woordvoerder.

"De extra kosten door sociale maatregelen zijn niet te onderschatten. Het aantal klanten dat door de commerciële leveranciers wordt gedropt, gaat in stijgende lijn. De netbeheerders treden hier op als sociale leverancier. Ook het aantal budgetmeters stijgt. Daarnaast zijn er steeds meer onbetaalde facturen die we niet kunnen recupereren. We moeten het geld wel ergens vandaan halen."

Energiewaakhond Creg zelf reageert sceptisch op het bericht. "De netbeheerders zitten inderdaad met meerkosten door de sociale taken die ze kregen", geeft woordvoerder Tom Vanden Borre toe.

"Alleen zijn die kosten niet zo hoog in verhouding met de prijsstijgingen die aangekondigd zijn. De echte reden voor de prijsstijging is het feit dat de netbeheerders van de rechter gedaan gekregen hebben dat ze hun netwerk sneller mogen afschrijven."
Tussen de Creg en de netbeheerders woedt al jaren een juridische strijd. "Er lopen op dit ogenblik 400 rechtszaken", geeft de Creg-woordvoerder nog mee.

"Wij hebben al 400.000 euro aan advocaatskosten betaald. Ook de netbeheerders hebben advocaten. Die kosten rekenen ze ook door in de tariefverhogingen."

Bron: De Morgen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in