Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Geert Houtmeyers ontwerpt duurzaamste renovatie

Op de jaarvergadering van de Confederatie Bouw Limburg werd de woning Reweghs – Cremers uit Lummen bekroond tot duurzaamste renovatie. De woning onderging niet alleen een ware metamorfose maar werd energetisch naar een laag E-peil gebracht. Het ontwerp is van onze huisarchitect Geert Houtmeyers.
De jury was lovend voor het doordachte totaalconcept waarin compactheid, de trias energetica, de lage energievraag (E-peil 31) zonder gebruik van zonnepanelen en de duurzame en ecologische materialen als speerpunten gelden.
Het geheim achter het energetische concept is een vraaggestuurd ventilatiesysteem van het type D, en een combine van een Finnoven en zonneboiler die voor de productie van warm water zorgen. Het water wordt gestockeerd in een buffervat van 2.000 liter. Op het gelijkvloers zorgt de Finnoven voor de verwarming, indien nodig aangevuld met vloerverwarming. Op de verdieping zijn alle ruimtes voorzien van wandverwarming. De badkamer kreeg bijkomend vloerverwarming.

Gedaantewisseling

Ook architecturaal onderging de woning een hele gedaantewisseling. De woning had een architectuur typerend voor medio vorige eeuw. De bouwheer wilde deze woning omvormen tot een moderne woning voorzien van alle comfort en 5 slaapkamers. De woning moest zich daarbij richten op het groende landschap en de zon.Binnen de marges van de wetgeving voor zonevreemde gebouwen nam het ontwerpteam afstand van de vormgeving van de bestaande woning. Daarbij hield het wel rekening met de bestaande structuur. Aannemer Petrus Stas ontdeed het bestaande volume van dak en gevelsteen en breidde het gestripte gebouw vervolgens uit met een nieuw volume. De volledige structuur werd vervolgens opnieuw aangekleed volgens de principes van laag-energetisch bouwen.

Kijk even mee naar het renovatieproces via deze fotogalerij.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in