Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen (van het Engelse photovoltaic) zetten licht om in gelijkstroom. De zonnepanelen geven de gelijkstroom door aan de omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Die 'groene' wisselstroom kun je dan gebruiken als elektriciteit in je woning.

Zonnepanelen en zonnecellen

Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere zonnecellen. Zo’n cel is een dun plaatje met aan de bovenzijde een negatieve lading en aan de onderzijde een positieve lading. Het plaatje is gemaakt uit een halfgeleidend materiaal dat alleen goed geleidt wanneer er licht op valt. De energie van het invallende licht brengt dan een elektrische stroom op gang

Zonnepanelen en oriëntatie

Om voldoende energie te kunnen leveren, moeten de panelen optimaal naar de zon worden gericht. Concreet betekent dit een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest en een hellingshoek tussen 30° en 60°

Een PV-paneel met een oppervlakte van 1m² levert iets meer dan 100 kWh op jaarbasis. Als je weet dat het gemiddelde energieverbruik van een Vlaams gezin tussen de 3 500 en 4 000 kWh schommelt, heb je dus zo’n 35 tot 40 m² aan zonnepanelen nodig om in het grootste deel van de eigen behoeften te voorzien.

Op zonnige dagen zal je meer elektriciteit produceren. Die wordt aan het net afgegeven. Wanneer je op donkere dagen zelf te weinig elektriciteit produceert, kan je zelf nog elektriciteit van het net gebruiken.

Zonnepanelen en hun kostprijs

De investering voor een zonne-systeem van 4 Wpiek – zo’n systeem heeft een maximaal rendement van 4 000 kWh – moet je rekenen op een kostprijs van 5 000 euro per Wpiek.


Subsidie zonnepanelen
Zie premies en subsidies

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in