Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

EPB-regelgeving wordt niet nageleefd

De verstrengde normen voor de isolatie en het energieverbruik in nieuwe woningen worden amper nageleefd. Slechts een fractie van de gecontroleerde aannemers kon vorig jaar het vereiste energieplan voorleggen.
Dat schrijft De Morgen donderdag. In de strijd tegen de klimaatverandering verplichtte de EU alle lidstaten om bij nieuwbouw en renovatie strenge regels op te leggen inzake isolatie en energiesparen. Ons land hoort bij de slechte leerlingen.

In Vlaanderen voorziet het energieprestatiedecreet (EPB) nieuwe regels voor alle huizen en appartementen waarvoor na 1 januari 2006 een bouwvergunning is aangevraagd. Een combinatie van architecturale ingrepen, isolatie en zuinige toestellen moet zorgen voor energie-efficiënte woningen. Uit de eerste cijfers die Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen!) opvroeg bij de minister van Energie, Kris Peeters (CD&V), blijkt echter dat de nieuwe normen nog niet worden nageleefd.

Bron: Belga

Reactie van Bouwunie
De verstrengde normen voor de isolatie en het energieverbruik in nieuwe woningen worden amper nageleefd. Zo schrijft De Morgen donderdag. De titel van dit artikel ("Strengere isolatienormen laten aannemers koud")klopt wel niet, zo meldt Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf. Het is niet de aannemer die beslist aan welke isolatienormen de nieuwe woning moet voldoen. Dit wordt beslist door de bouwheer, in samenspraak met zijn of haar architect. De aannemer voert uit en adviseert waar hij kan, maar hij heeft geen beslissingsrecht in deze zaak. De aannemer moet ook geen "energieplan" kunnen voorleggen zoals De Morgen in de koptekst vervolgt.

Met het artikel zelf heeft Bouwunie geen problemen. Dit zegt duidelijk dat het de bouwheer is die moet aangeven hoe hij de isolatienormen gaat naleven. Enkel titel en koptekst zijn niet helemaal juist.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in