Energievriendelijke woonvormen
Voor alle duidelijkheid: de beste zet in een bouwproject is nog altijd te investeren in een goede bouwschil: een doorgedreven isolatie en een perfecte luchtdichtheid. Om het leefklimaat gezond te houden volgt daaruit meteen de noodzaak voor een goede ventilatie. Dat is het basisbeginsel van energievriendelijk bouwen. Wie daarin verder wil gaan, heeft keuze uit een lage energiewoning, een passiefhuis of zelfs een nulenergiewoning. Dat zijn alleszins de energievriendelijke woonvormen die door de overheid worden erkend en beloond met een belastingvermindering over een periode van 10 jaar. (zie ook premies & subsidies)
Lage energiewoning
Volgens de federale overheid (definitie in het Staatsblad) is een lage energiewoning een woning waarbij de energiebehoefte voor verwarming en koeling lager ligt dan 30 kWh/m²/jaar.
Eigenschappen lage energiewoning:
- Compact concept
- Doorgedreven isolatie van vloer (10 cm), muur (15 tot 20 cm) en dak (20 tot 25 cm)
- Beglazing: u-waarde 1,1 W/m²K of beter
- Energiezuinige verwarming en warmwaterproductie (vaak condenserende ketel aangevuld met hernieuwbare energie)
- Intelligent systeem C of ventilatie met warmteterugwinning
- Aandacht voor het vermijden van oververhitting
- Aandacht voor een betere luchtdichting
- E-peil: E60 à E40
- K-waarde: 20 – 30 (richtlijn)
- Verschil energieverbruik met een traditioneel huis: -50% (5 000 tot 8000 kWh voor verwarming, 4 000 tot 5 000 kWh voor warm water en elektriciteit, totaal 12 000 tot 13 000 kWh)
- Verschil in kostprijs ten opzicht van een traditionele woning: 5 tot 15% duurder
Passiefhuis
Hier eist de federale overheid dat het passiefhuis een passiefhuiscertificaat heeft. Daartoe moet ze onder meer een energiebehoefte voor verwarming < 15 kWh/m²/jaar hebben.
Eigenschappen van een passiefhuis:
- De warmteverliezen worden beperkt door een maximale isolatie (20 tot 25 cm in de vloer, 18 tot 35 cm in de muren en 35 tot 45 cm in het dak, beglazing U-waarde 0,5 tot 0,6 W/m²K)
- De warmteverliezen worden ook beperkt door een heel goede luchtdichtheid. De naden en overgangen met schrijnwerk, vloer en plafond worden afgekleefd. De luchtdichtheid moet beter zijn dan 0,6 keer de inhoud van de woning per uur bij 50 pascal.
- Warmtewinsten optimaliseren door gebruik van passieve energie (dit door een goede oriëntatie van de beglazing)
- Luchtkwaliteit waarborgen door het gebruik van ventilatie met warmteterugwinning (rendement warmterecuperatie 80 à 90%)
- Optioneel:
- Energie-efficiënte naverwarming
- Laag energiegebruik door efficiënte apparaten. Van verlichting tot koelkast wordt gestreefd naar apparaten met een laag energieverbruik.
- Hernieuwbare energie (het gebruik van zonneboiler, zonnepanelen, windmolen,…)
- E-peil: E50 tot E0
- K-waarde: 10 – 15 (richtlijn)
- Verschil energieverbuik met een traditioneel huis : - 70 tot 90% (400 tot 2 000 kWh voor verwarming en koeling, 2 500 tot 5 000 kWh voor warm water en elektriciteit, totaal: 3 000 tot 7 000 kWh)
- Verschil in kostprijs ten opzichte van een traditionele woning: 10 tot 25 % duurder
Nulenergiewoning
De nulenergiewoning moet een passiefhuiscertificaat behalen en de energiebehoefte voor verwarming en koeling volledig dekken met alternatieve energie. Belangrijke hiaat op dit moment is dat er nog geen certificatieprocedure is uitgewerkt voor de certificering van een nulenergiehuis. Concreet kan je dus nog geen aanspraak maken op de belastingvermindering. Maar daar zou snel verandering in komen.
- E-peil: E15 tot E20
- K-waarde: 10 – 15 (richtlijn)
- Verschil in kostprijs ten opzichte van een traditioneel huis: 30 – 40% duurder
E0-woning?
Een E0-woning gaat nog een stapje verder dan de nulenergiewoning, maar wordt nog niet erkend door de overheid. In dit geval moet je ook sanitair en ventilatie door alternatieve energie invullen. Je krijgt dus enkel nog een elektriciteitsfactuur voor het verbruik van de tv, pc, verlichting, etc.
Nog een stapje verder gaat de CO2-nuetrale woning, waarbij alle energiebehoefte door fotovoltaïsche panelen wordt gedekt. In dat geval gaat het E-peil zelfs negatief.
Met dank aan architect Christophe Debrabander