Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Energiemarkt wordt steeds diverser

De energiemarkt in België diversifieert steeds meer, zo blijkt nog eens uit een jaarrapport van de vier Belgische energieregulatoren. Het aantal leveranciers nam in 2011 toe en ook het aantal mensen dat veranderde van leverancier. "Nooit eerder sinds de vrijmaking van de markt (op 1 juli 2003 in Vlaanderen, nvdr), werd er zo een positieve evolutie in één jaar vastgesteld", staat er.


De switchgraad in Vlaanderen bedroeg voor elektriciteit het voorbije jaar 8 procent. Dat is ruim een vijfde meer dan in 2010. Voor gas bedraagt het aantal Vlamingen dat voor een andere leverancier koos zelfs 9,22 pct, bijna een derde meer dan in 2010.

"Deze hoge activiteit op de Vlaamse markt wordt in de hand gewerkt door het groeiend aantal energiespelers en het groeiend aanbod (...) Dit alles resulteert in een verhoogde betrokkenheid van de afnemer in de energiemarkt". Toch is er nog ruimte voor verbetering: de drie grootste spelers hebben voor elektriciteit samen een marktaandeel dat net onder de 90 procent ligt (91 pct in 2010). Voor gas bedraagt hun gezamenlijk aandeel 82 pct, tegen 86 pct in 2010.


Meer spelers

Het aantal spelers op de markt stijgt: voor elektriciteit waren er in 2011 in Vlaanderen 26 leveringsvergunningen en voor gas 21. Daarenboven produceren steeds meer gezinnen en bedrijven zelf energie. De hoeveelheid vervoerde elektriciteit op het distributienet daalde met 4 pct tegenover 2010 en er is voor 715 MW vermogen geïnstalleerd waarvoor groenestroomcertificaten worden toegekend.

Tot slot steeg ook de import van elektriciteit in 2011. Op een totaal verbruik van 88,2 TWh werd er in 2011 2,61 TWh ingevoerd. In 2010 was dit slechts 0,55 TWh. "Dit hangt af van veel factoren, maar de tendens is wel stijgend. In de jaren negentig was België nog een uitvoerder van elektriciteit", luidt het.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in