Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Energieleveranciers willen af van maatregel gratis stroom

De energieleveranciers willen de maatregel die gezinnen jaarlijks een gratis hoeveelheid elektriciteit geeft, afschaffen. De maatregel is te complex en daardoor te duur, zeggen ze.


Sinds 2002 krijgt elk gezin in Vlaanderen jaarlijks 100 kilowattuur gratis elektriciteit. Voor elk gezinslid komt daar per jaar nog eens 100 kilowattuur bij. De bedoeling was de sociaal zwakkeren een handje te helpen en gezinnen aan te zetten tot een rationeel energieverbruik.

Te ingewikkeld
Febeg, de federatie van energieleveranciers, wil dat de maatregel afgeschaft wordt, omdat hij te ingewikkeld is en daardoor te duur. “De procedures en regels voor de toekenning van de gratis stroom zijn niet doorzichtig en veroorzaken klachten bij de klanten,” zegt Febeg. Ook problemen bij het doorgeven van gegevens veroorzaken te vaak fouten, menen de leveranciers.

Korting
Febeg pleit ervoor dat de overheid in de plaats van de gratis stroom een korting toekent via de personenbelasting of extra premies voor isolatie en energiezuinige apparaten geeft. Als de maatregel niet afgeschaft kan worden, kiest Febeg voor een vaste korting per huishouden.

Bureaucratisch
Ook de distributienetbeheerders hebben kritiek op de maatregel. De procedure is bureaucratisch, zeggen ze. Bovendien worden ondanks alle inspanningen niet alle gezinnen bereikt. Vooral de sociaal zwakkeren - net een doelstelling van de maatregel - zouden uit de boot vallen.

Bron: De redactie.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in