Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Energiecampagne warm nest

De Vlaamse woningen zijn almaar beter geïsoleerd en de Vlaming wordt almaar energiezuiniger. Toch kunnen zeven op de tien Vlamingen nog altijd veel energie en geld besparen met enkele eenvoudige ingrepen. Slechts één op de twee huizen beschikt over zowel dakisolatie, dubbel glas en een energiezuinige ketel. Daarom lanceert Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche een grote informatiecampagne onder de noemer ‘Ga voor een 100% warm nest’. Tegelijk worden de energiepremies verder uitgebreid.
De Vlaamse overheid zette de afgelopen jaren fors in op het stimuleren van energiebesparende maatregelen in particuliere woningen. Minister Freya Van den Bossche: “De milieuvriendelijkste en goedkoopste energie is de energie die je uitspaart. Isolerende en energiebesparende maatregelen komen bovendien niet alleen ons milieu en onze portefeuille ten goede, maar ook de Vlaamse bouwsector. En hoe zuiniger en beter geïsoleerd onze woningen zijn, hoe groter het comfort en de kwaliteit.”
 

Ruimte voor verbetering

Dat volgehouden beleid loont duidelijk: in de recentste energie-enquête van het Vlaams Energie-agentschap (VEA) gaf 9 op de 10 Vlamingen aan energiebesparing belangrijk te vinden. Zeven op de tien Vlamingen noemt zichzelf of zuinig of zeer zuinig als het aankomt op energieverbruik en almaar meer onder hen denken dat ze er de afgelopen jaren in geslaagd zijn om hun energieverbruik te verminderen.“Toch is er nog heel wat ruimte voor verbetering”, zegt Van den Bossche. “Slecht de helft van de huizen beschikt over een geïsoleerd dak én dubbel glas én een energiezuinige ketel. Tellen we muurisolatie mee, dan blijft er nog in zeven op de tien woningen ruimte voor grote energiebesparingen. Wie bijvoorbeeld alleen zijn dak of ramen geïsoleerd heeft, verliest nog altijd veel geld en warmte via muren en vloeren.”

Warm nest

Daarom lanceert Van den Bossche vandaag een grootschalige campagne om zoveel mogelijk Vlamingen aan te sporen om maximaal energie te besparen en te gaan voor een ‘100% warm nest’. De campagne – met tv-spots en advertenties – leidt de Vlaming naar de website www.energiesparen.be waar hij met de eenvoudige ‘4-punten-isolatietest’ kan berekenen welke isolerende en energiebesparende maatregelen hij nog kan nemen, op welke premies hij recht heeft en hoeveel geld hij zo kan besparen op zijn energiefactuur.

Uitgebreide energiepremies

Daarnaast zijn sinds begin dit jaar ook de premies verder uitgebreid:
  • De maximumbedragen voor wie investeert in de isolatie van dak, muur, vloer of ramen vallen weg.
  • Wie tegelijkertijd zijn muren en ramen isoleert, heeft recht op een extra voordelige premie.
  • Wie zijn woning verhuurt tegen een redelijke prijs, heeft recht op een extra voordelige premie voor dakisolatie die het mogelijk maakt om quasi gratis het dak te isoleren.
  • De premies voor warmtepompen en zonneboilers worden uitgebreid naar alle woningen die voor eind 2013 aangesloten werden op het distributienet of met een bouwaanvraag van voor die datum.
  • Appartementsbewoners die collectief willen investeren in isolerende of energiebesparende maatregelen moeten niet langer allemaal apart een dossier indienen. Ze kunnen eenvoudigweg via de vereniging van mede-eigenaars of de syndicus gezamenlijk hun premies aanvragen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in