Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

"Energie wordt in januari 10 à 15 procent duurder"

De tarieven voor elektriciteit en voor gas zullen vanaf januari fors stijgen. Experts gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen zo'n 10 à 15 procent zullen toenemen. Voor de gasprijzen zou de verhoging tussen 9 à 13 procent schommelen. Dat staat in de kranten L'Echo en De Tijd.
Sinds april mogen energieleveranciers hun tarieven niet meer optrekken, maar dat verbod vervalt op 1 januari. De regering had tegen dan een nieuw akkoord moeten vinden over maximumprijzen voor energie, maar dat lukt niet meer. Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Consumentenzaken, en Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Energie, raken het niet eens. En zelfs mocht de kern nog snel een akkoord vinden, kan dat niet meer voor april 2013 in een KB gegoten worden.

200 miljoen euro

Daarom kan vanaf januari de markt opnieuw spelen. En dat tot 1 april, de zogenaamde transitieperiode. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in de winter sowieso duurder dan in de zomer, maar toch wordt ervan uitgegaan dat de marktcontext is gewijzigd. Veel Belgen zijn van leverancier veranderd om goedkopere tarieven te bekomen.

Door het bevriezen van de prijzen zijn de energieleveranciers de afgelopen maanden 200 miljoen euro misgelopen, schat consultant Sia Partners.

Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in