Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Elektriciteit maken met aardgas

Met aardgas elektriciteit produceren, is niet langer voorbehouden voor aardgascentrales. Je kunt het ook zelf doen. Een micro-warmtekrachtkoppeling (micro-WKK) of een HRe-ketel (e van elektriciteit) zorgt daarvoor. Een micro-WKK is een huishoudelijke cv-ketel, die niet alleen verwarming en warm water levert, maar ook elektriciteit produceert.

Een micro-warmtekrachtkoppeling combineert de condensatietechnologie met een Stirlingmotor. In deze motor beweegt een zuiger op en neer door het beurtelings uitzetten (door warmte) en inkrimpen (door koude) van een gas. Een externe gasbrander voedt de Stirling motor. De motor is gekoppeld aan een wisselstroomgenerator voor de productie van elektriciteit.
 

Rendement micro-warmtekrachtkoppeling

De Stirlingmotor levert gelijktijdig 1kW elektrisch vermogen en 5 à 6kW thermisch vermogen. Als dit geleverde thermische vermogen niet voldoende is om aan de vraag te voldoen, wordt de ingebouwde condenserende bijstookinrichting in werking gezet. voor de productie van elektriciteit.

Het gaat hier om een warmtevraaggestuurd systeem, dat alleen elektriciteit produceert als je de verwarming aanzet via de thermostaat. De elektriciteitsproductie is in de eerste plaats bedoeld voor eigen gebruik, maar kan ook teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. voor de productie van elektriciteit.

Het totale productierendement van een micro-warmtekrachtkoppeling kun je vergelijken met een zeer goede condenserende ketel.

Voordelen micro-warmtekrachtkoppeling

  • De micro-WKK kan in 30 tot 50% van de elektriciteitsbehoeften van een gemiddeld gezin voorzien. Omdat de elektriciteit lokaal wordt geproduceerd heb je geen transportverliezen – door het vervoeren van elektriciteit via het net - en heb je elektriciteit tegen de prijs van aardgas. Ok, het aardgasverbruik neemt dus iets toe, maar de totale jaarlijkse energiefactuur (aardgas + elektriciteit) daalt met € 200 à € 300
  • Daarnaast levert het systeem van de warmtekracht- of groenestroomcertificaten (afhankelijk van het Gewest) een bijkomend financieel voordeel op. Bekijk ons overzicht van premies en subsidies voor de meest recente informatie 
  • Tot slot is een micro-WKK ook nog eens milieuvriendelijk. De decentrale opwekking van elektriciteit levert een primaire energiebesparing op van bijna 20%

Auteur: Daan Slingers - februari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in