Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Efficiënt omgaan met energie

Elektriciteit gebruiken om warmte of warm water te produceren, is zelden een goede keuze. Als er alternatieven bestaan, kan je die best gebruiken. Immers, om 1 eenheid elektriciteit te produceren en te vervoeren tot in je woning zijn er 2,5 tot 3 eenheden primaire energie nodig.

Aardgas en stookolie zijn meer 'klassieke' brandstoffen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om hout te gaan gebruiken in een houtkachel of tegelkachel. Houtresten kunnen samengeperst worden tot pellets. Daarvoor bestaan ook aangepaste branders met een automatische vulling. Diezelfde automatische vulling bestaat ook voor steenkoolgestookte toestellen.

Hoogrendementsketel

Het Optimaz-label wijst erop dat de stookolieketel een hoog rendement heeft. Het label HR+ (hoog rendement) zegt hetzelfde van de gasketel. Daarnaast zijn er nog condensatieketels. Die krijgen zelfs een
Optimaz elite of HRtop label.
Bij een condensatieketel krijg je niet enkel de warmte van de verbrandingsreactie, maar gebruikt men ook de warmte van de waterdamp die vrijkomt en die men laat condenseren tot warm water. De warmte, die de ketel produceert wordt dan overgedragen op de ruimte via radiatoren, convectoren, vloer- of wandverwarming. Zo kan tot 15% extra energie worden teruggewonnen. Producenten van condensatieketels spreken dan ook van een rendement van 108%.


Spaarlampen

Dat spaarlampen een flink pak zuiniger zijn dan gloeilampen of halogeenlampen is intussen voldoende bekend. Al zijn ze wat duurder, de meerprijs wordt ruimschoots gecompenseerd door een langere levensduur. Buislicht (TL-lampen) zijn echter nog zuiniger.
Ook LED-verlichting is energiezuinig. De verdere ontwikkeling van LED-verlichting gaat snel en dit gaat gepaard met een gunstige prijsevolutie.
De meest energiezuinige verlichting is nog steeds daglicht. Een werkplek of bureau voorzie je best aan een raam.


Zuinige elektrische toestellen

Veel energie wordt ook verbruikt door toestellen (koel- en ijskast, wasmachine, droogkast, ..). Er bestaat een label waaruit je kan afleiden of een toestel al dan niet energiezuinig is.
Een A-label betekent een zuinig toestel, een G-label wordt toegekend aan een energieverslinder.
In droogkasten en koelkasten kan je zelfs al een A+ of A++ label vinden.
Een droogkast op aardgas is ook een energiezuinig alternatief.
Voor toestellen die warm water gebruiken, bestaan zogenaamde 'hot-fill'-types. Daarbij wordt het toestel aangesloten op de huishoudelijke warmwaterleiding. Voorwaarde is wel dat je warmwaterproductie geen elektriciteit gebruikt.


Lees meer
- Tips voor energiebesparing


Bronnen: Centrum Duurzaam Bouwen & Kamp C

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in