Aanbevolen partners

zehnder logo
Welzijn

Eenvoudige tips voor een aanpasbare woning - deel 2

Onze levens veranderen voortdurend, maar woningen zijn daar niet altijd op voorzien. Het concept van meegroeiwonen, of aanpasbaar wonen, wil daaraan verhelpen. Meegroeiwonen houdt in dat je een woning zo ontwerpt dat kleine en goedkope ingrepen volstaan om een woning levenslang bruikbaar te houden. Deze week geven we eenvoudige tips om de principes van aanpasbaar wonen toe te passen voor het schrijnwerk, de trap, de inkomzone en in de leefruimte en slaapkamers.

Deuren en ramen

 • Schuifdeuren vormen een goed alternatief wanneer er ruimtegebrek is. Let wel op de breedte van de deuren, bij een standaardmaatvoering kan die smal uitvallen. Wees je er ook van bewust dat het gewicht van de deur wordt beïnvloed door de afmetingen en de materiaalkeuze.
 • Gebruik veiligheidsglas in glazen deuren en wanden. Een nieuwe norm legt immers het gebruik van veiligheidsglas op in bepaalde gevallen. Je architect weet hier meer over.

De trap

 • Opteer voor een goede trap. Dat is bij voorkeur een rechte trap, zo kan je later gemakkelijk een stoeltjeslift monteren of kan je gemakkelijker met grote voorwerpen uit de voeten. Wanneer dat om één of andere reden niet kan, gebruik dan een trap met tussenbordes.
 • Bespaar niet op trapruimte. Let erop dat je voldoende breedte hebt om de trap te gebruiken.
 • Opteer voor een regelmatige verdeling van de treden in de hoogte.
 • Een trapleuning is een andere voorwaarde om tot een veilige trap te komen. Zo’n leuning is best gesloten tot voorbij de eerste en de laatste trede.
 • Vermijd horizontale tussenprofielen aan de borstwering. Het zijn ideale klauterhekken voor kinderen.

Inkomzone

 • Zit je met een bestaande hoge drempel die je niet kan wegwerken, dan kunnen een leuning of borstwering aan de trap of drempel zinvolle hulpmiddelen zijn om het binnen en buiten stappen te vergemakkelijken.
 • De ideale hoogte voor de inplanting van een brievenbus ligt tussen 70 en 170 cm. De Post beveelt overigens een minimale hoogte van 100 cm aan. Op die manier is ze voor kinderen en rolstoelgebruikers gemakkelijk bereikbaar. 
 • Is het niet interessanter wanneer het sleutelgat boven de klink zit? Het sleutelgat is zo zichtbaar – geen hand of deurkruk in de weg – en de gebruiker moet zich niet bukken.

Leefruimte en slaapkamer

 • De raamhoogte kan het zicht naar buiten belemmeren. Om het contact met de buitenwereld zo groot mogelijk te houden, opteer je best voor lage ramen. Zo kan je altijd gemakkelijk buiten kijken vanuit een stoel of bed.
 • Zorg voor voldoende bergruimte. Zo kan je rondslingerende voorwerpen vermijden.

Meer info

Een brochure met al deze tips is te verkrijgen via de website Woon een leven lang. Op deze interactieve website worden alle mogelijke valkuilen geschetst en wordt met woord en beeld gedemonstreerd hoe eenvoudige ingrepen een groot verschil kunnen maken.
Ook de website Meegroeiwonen biedt een antwoord op de vraag wat meegroeiwonen is en bevat een handige test om je eigen woning te screenen. Ontwerpers vinden er een ontwerpgids met praktische ontwerprichtlijnen.

Lees ook Eenvoudige tips voor een aanpasbare woning - deel 1.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in