Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Een condensatieketel plaatsen

-

Een oude verwarmingsketel - of die nu op stookolie of gas werkt - verbruikt veel meer brandstof en stoot ook veel meer schadelijke stoffen uit dan een nieuwe condenserende ketel. Vandaar dat het Energierenovatieprogramma 2020 oproept om oude verwarmignsketels te vervangen door nieuwe en veel zuinigere exemplaren. Dat komt niet alleen het milieu maar ook je portemonnee ten goede!

Zuinige nieuwe ketels

Oude verwarmingsketels maken geen gebruik van de latente warmte in verbrandings- of rookgassen. Een groot deel van de warmte verdwijnt dus - ongebruikt - via de schoorsteen naar buiten. Condensatieketels op gas of stookolie benutten die warmte juist wel. Hierdoor ligt hun rendement tot 10 procent hoger dan bij een andere ketel. 35 procent energiebesparing is zo gemakkelijk haalbaar. En de uitstoot van schadelijke stoffen daalt ook tot een tiende.

Om een optimale condensatie van de rookgassen te krijgen, moet er wel op een lagetemperatuurregime verwarmd worden. Dat betekent het gebruik van vloer- of wandverwarming, aangepaste convectoren of het overdimensioneren van radiatoren of bestaande convectoren.

Condensatieketels zijn te herkennen aan het Optimaz Elite (olie) of HR-TOP (gas) label, die garanderen dat ze voldoen aan alle huidige normen en milieuvriendelijker zijn dan oudere ketels.

Meer weten over verwarming?

Lees meer over verwarming in ons complete dossier Verwarming.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in