Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

E-peil

Het E-peil is een energieprestatiemaat voor gebouwen. Het E-peil zegt namelijk hoe zuinig een gebouw is, wat betreft het verbruik van energie. Hoe lager het E-peil, hoe zuiniger het gebouw. Het E-peil in 2013 bedraagt E70. Voor bouwaanvragen ingediend vanaf 1 januari 2014 geldt een E-peil van E60. Vanf 2016 daalt dat E-peil opnieuw.

E-peil en EPB

De EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat) schrijft voor dat gebouwen - nieuwe woningen waarvan

  • de vergunning is aangevraagd tussen 1 januari 2012 en 31 december 2013 een E-peil E70 moeten halen. 
  • de vergunning is aangevraagd vanaf 1 januari 2014 een E-peil E60 moeten halen
  • de vergunning wordt aangevraagd vanaf 1 januari 2016 een E-peil E50 moeten halen. 

Maar haal je een nog lager E-peil, dan scoort je huis nog beter qua energieverbruik en is je huis klaar voor de toekomst.

E-peil en K-peil

Samen met dat E-peil E70 (in 2012 en 2013) mogen de nieuwe woningen waarvan de vergunning is aangevraagd tussen 1 januari 2012 en 31 december 2013 ook maar maximaal 70 kWh/m² aan energie verbruiken. Om dat te bekomen, mag de thermische isolatie maximaal K40 halen en gelden er maximale U-waarden voor de verschillende bouwonderdelen.
Als je hierover meer wilt weten, lees dan ook ons artikel E-peil en de isolatienormen.
 

E-peil bepalen

Het E-peil van een woning bepaal je niet zomaar. Hiervoor zijn deskundigen opgeleid, die een certificaat van energieverslaggever hebben verkregen. Er is een hele studie en berekening nodig om het exacte E-peil van de woning te bepalen. Op basis van zo een energieverslag kun je ook een EPC of energieprestatiecertificaat bekomen, dat de energiezuinigheid van je woning toont en dat je ook nodig hebt als je de woning wilt verkopen.

Het E-peil hangt af van de compactheid van een gebouw. Een kubus of bol is compacter dan een balkvormig volume, dat dan weer compacter is dan een huis met verschillende volumes of een huis met een spits dak. De eventuele koelinstallatie heeft invloed. Een airco levert bijvoorbeeld slechte punten op. Ook de luchtdichtheid van een woning beïnvloedt het energieverbruik. Hoe meer luchtdicht een woning, hoe lager je E-peil (een goede ventilatie is dan wel belangrijk).

Ook de oriëntatie van een gebouw en de manier waarop de zon het huis binnen kan spelen een rol. Natuurlijk is een goede thermische isolatie te verkiezen boven 'minimaal isoleren'. En als je luchtcith bouwt, moet ook je ventilatie in orde zijn. Gaat het om een volledig mechanisch systeem met warmterecuperatie, dan krijg je een beter score dan een ventilatie via raamroosters.
Tot slot hebben ook de zuinigheid van de verlichting en de verwarming (warm water en cv) een invloed op de score van je E-peil.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in