Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Duurzaam omgaan met energie

Het maatschappelijk debat over energie draait vandaag vooral rond de Kyoto-norm en de reductie van uitstoot van schadelijke stoffen tegen 2020. Maar voor de man of vrouw in de straat (jij en ik, bijvoorbeeld) gaat het om de energiefacturen en hoe die te betalen. Met in het achterhoofd het besef dat de energieprijzen zullen blijven stijgen, proberen we je hier uit te leggen hoe je door duurzaam te bouwen, je energiefactuur kunt laten dalen. Dat is niet alleen goed voor jouw en mijn portemonnee, maar dus ook voor het milieu.

Inhoud Duurzaam bouwen is energievraag beperken

 

Energie is een vraagstuk

Om ons te voorzien van energie, gebruiken we vooral fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool of nucleair splijtmateriaal. De gekende voorraden daarvan zijn echter beperkt. De ramingen verschillen: sommige bronnen spreken van 50 jaar, andere van 100 jaar, maar in beide gevallen is het einde wel in zicht.

Bovendien komen de meeste grondstoffen uit een beperkt gebied. Op die manier zijn we voor onze energievoorziening volledig op de import van grondstoffen aangewezen. De bevoorrading is dus nooit gegarandeerd. De prijs is bovendien afhankelijk van de internationale marktpolitiek en daar hebben we weinig impact op.

Ons energieverbruik - en autorijden hoort daar ook bij - heeft bovendien invloed op het milieu en onze gezondheid. Denk aan het probleem van CO2-uitstoot, broeikasgassen, zure regen, olierampen, … De energieproblematiek is dus een echt energievraagstuk dat we ernstig moeten nemen.

Duurzaam bouwen is energievraag beperken

Als je weet wat je elke maand aan bedragen betaalt voor water, gas, elektriciteit en misschien ook nog stookolie, dan besef je dat je in een eindeloos straatje aanbeland bent. Zie je er het nut van in, dan loont het te moeite om te onderzoeken hoe je door aanpassingen aan je (huur-)woning of nieuw te bouwen huis, de bedragen op de energiefactuur een flink stuk naar beneden kunt krijgen. En dan hebben we het niet over de verwarming een graadje lager te zetten. Duurzaam bouwen betekent niet dat je niet meer comfortabel kunt wonen. In tegendeel!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in