Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Dalende koopkracht stimuleert Belg tot energiebesparingen

Recente enquêtes (in o.a. De Tijd en Humo) toonden aan dat de overgrote meerderheid van de Belgen het gevoel heeft dat hun koopkracht daalt. Om aan die dalende koopkracht het hoofd te bieden, blijken energiebesparende maatregelen de meest voorkomende keuze.


Deze conclusie sluit naadloos aan bij een rondvraag bij bouwers en verbouwers eerder dit jaar. De enquête leerde dat de meeste (ver)bouwers ervan overtuigd zijn dat er bij de bouw of verbouwing van hun woning veel voordeel te halen valt uit energiebesparende keuzes.

EPB-team

De enquête werd georganiseerd door het EPB-team. EPB staat voor Energieprestatie- en Binnenklimaatregelgeving. In Vlaanderen moet elke bouwaanvraag sinds 1 januari 2006 voldoen aan de EPB-regelgeving. In Brussel werd de wetgeving op 2 juli 2008 van kracht. In Wallonië wordt de regeling eind 2008 van kracht.

Het EPB-team, een samenwerking tussen topbedrijven uit de Belgische bouw- en energiesector, de bank & verzekeringsbranche en de Vlaamse en Waalse overheid, wil bouwers en verbouwers informeren over en adviseren bij het naleven van de EPB-regelgeving. De EPB-werkgroep brengt onder meer een jaarlijkse gids uit en heeft ook een website: epb-oplossingen.be.

Goede resultaten

In Vlaanderen heeft deze samenwerking in ieder geval al tot heel positieve gevolgen voor de bouwmarkt geleid. Op basis van de EPB-aangiftes, blijkt dat de opgeleverde woningen ongeveer 10% beter scoren dan de wetgeving voorschrijft. Nu behalen de woningen gemiddeld een E-peil van 89, terwijl het maximaal toegelaten E-peil E100 bedraagt. Het K-peil bedraagt gemiddeld K42, waar K45 het maximum is.

Een goed geïsoleerde, geventileerde en energiezuinige woning levert, behalve winst voor het leefmilieu, ook levenslange voordelen op voor de eigenaar. Door een lager energieverbruik daalt de energiefactuur. Een goede ventilatie en buitenzonwering zorgen voor een gezonde woning met meer comfort, en dat doet die woning sterk in waarde stijgen op de woningmarkt.

Wie gaat bouwen en verbouwen, schenkt best aandacht aan
- voldoende thermische isolatie van muren, daken en vloeren;
- een luchtdichte afwerking;
- ramen met hoge isolatiewaarde en/of hoogrendementsglas;
- een goed ventilatiesysteem;
- een hoogrenderende installatie met de juiste temperatuurregeling voor verwarming en warm water.

Voor alle info over EPB, en een gratis EPB-gids, surf naar epb-oplossingen.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in