Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Creg keurt netvergoeding voor particulieren met zonnepanelen goed

De jaarlijkse netvergoeding voor wie zonnepanelen heeft, komt er vanaf 1 januari. De federale energieregulator Creg heeft zijn fiat gegeven voor de heffing, die uitkomt op 53 euro per geïnstalleerde kilowatt. Particulieren die zonnepanelen geïnstalleerd hebben en stroom op het net injecteren, zullen hierdoor vanaf 1 januari om en bij de 250 euro aan netvergoeding moeten betalen.
Het bedrag van 53 euro per kilowatt geldt voor de komende twee jaren. Vanaf 2015 is het de bedoeling dat de Vlaamse energieregulator Vreg bevoegd wordt.

10 kilowatt

De heffing komt er voor alle stroominstallaties met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kilowatt. Het gaat meestal om zonnepaneleninstallaties, maar er vallen ook kleine windmolenparken en andere kleine stroominstallaties onder de regeling. Aangezien het gemiddeld vermogen van de installaties ongeveer 4,8 kilowatt bedraagt, zal de gemiddelde Vlaamse zonnepanelenbezitter de komende twee jaren een vergoeding van 250 euro moeten bijdragen.

Wie liever dat forfait niet betaalt, moet de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een extra meter, die dan de afname en de injectie van electriciteit op het net meet, zo besliste de Creg. Maar afhankelijk van het verbruik zullen de meeste particulieren 'waarschijnlijk meer gebaat zijn bij een netvergoeding dan bij een slimme meter', meent de Creg.

Discriminatie

De Vlaamse distributienetbeheerders Eandis (waarin de gemeenten en Electrabel aandeelhouders zijn) en Infrax (zuivere intercommunales zonder Electrabel) hadden de vraag - om aan gezinnen met zonnepanelen op hun dak vanaf 2013 een vergoeding te vragen van 50 euro per geïnstalleerde kilowatt - voorgelegd aan de Creg. Ze meenden immers dat er een discriminatie bestond tussen de elektriciteitsverbruikers die geen zonnepanelen hebben, en zij die er wel over beschikken. Die laatste groep draagt namelijk weinig of helemaal niet bij tot de netkosten, terwijl ze wel dat net gebruiken om hun overtollige stroom op het net te zetten, of om elektriciteit af te nemen.

De Creg volgde en heeft nu beslist 'een punt te zetten achter de discriminatie'.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in