Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Compact bouwen

Compact bouwen betekent de woning zo bouwen dat het bewoonbare volume binnen een zo klein mogelijke buitenoppervlakte valt. Des te kleiner de muuroppervlakte die in contact komt met de buitenlucht, des te minder warmte er via die weg verloren kan gaan. De bol is de meest compacte vorm, maar moeilijk te bouwen. De kubus is ook heel compact en dus de meest aangewezen vorm om mee te bouwen.

Rijwoningen zijn compacter en dus energiezuiniger dan vrijstaande woningen, ook al hebben ze hetzelfde bewoonbare volume en zijn ze op dezelfde manier geïsoleerd. Eenvoudigweg omdat bij rijwoningen slechts tweemuren in contact staan met buiten.

Wanneer we louter naar vrijstaande woningen kijken, is een kubusvormige woning energiezuiniger dan een langgerekte woning in balkvorm (met dezelfde bewoonbare oppervlakte en isolatiegraad). 

Wat zegt de EPB over compact bouwen?

  • Er is geen specifieke eis voor de compactheid.
  • De invloed van de compactheid wordt wel meegerekend in het niveau van thermische isolatie en energieprestatie.

Bron: Vlaams EnergieAgentschap

Compact bouwen is bouwen voor de toekomst

Als je een nieuw huis gaat bouwen, denk je eerst na over hoe het er van buiten moet uitzien. Wil je een huis dat erg energiezuinig is, dan moet je eigenlijk vertrekken van de compactheid van het gebouw. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in