Economie

Bouwsector vraagt verlenging groene lening

Het systeem van de groene leningen, waarmee burgers goedkoper geld kunnen lenen om de energie-efficiëntie van hun woning te verbeteren, loopt eind dit jaar af. De Confederatie Bouw vraagt dat de federale regering het systeem verlengt.


"De federale regering moet bij het opstellen van de begroting moeilijke knopen doorhakken. Maar groene leningen kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van de samenleving", stelt de Confederatie Bouw maandag in een persbericht. Ze heeft de bevoegde ministers daarom gevraagd het systeem te verlengen.

Particulieren kunnen sinds 2009 een groene lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van dak-, vloer- en muurisolatie, het installeren van zonnepanelen en het plaatsen van dubbele beglazing. Ze kunnen dan een interestkorting van 1,5 procent krijgen en een belastingvermindering van 40 procent op het saldo van de betaalde intresten.


Groene lening is tijdelijk

 

"De groene lening is een tijdelijke maatregel die deel uitmaakt van de economische herstelwet van 27 maart 2009. De maatregel is enkel van toepassing op de vanaf 1 januari 2009 tot 31 december 2011 gesloten leningovereenkomsten", zo staat op de website van de federale overheidsdienst Financiën.

Die liet eerder weten dat de banken sinds de invoering van het systeem en tot eind juni 2011 108.000 groene leningen verstrekten, goed voor in totaal meer dan 1,5 miljard euro.

Bij staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (FDF) luidt het dat er nog geen initiatief werd genomen om het systeem te verlengen. De beslissing over een eventuele verlenging zal genomen worden in het kader van de begrotingsbesprekingen onder leiding van formateur Elio Di Rupo (waar Clerfayt niet bij betrokken is).


Bron: De Standaard
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in