Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

België voerde in maart vijfde elektriciteit in

België voerde in maart een vijfde van het elektriciteitsverbruik in, een record. Over de voorbije 12 maanden is België nog steeds netto-invoerder, maar voor een veel kleiner percentage. Dat leren cijfers van de netbeheerdersfederatie Synergrid.


Synergrid noteerde voor de maand maart een record voor de invoer van elektriciteit. België voerde 1.423 gigawattuur (GWh), net geen vijfde van het totale verbruik van 7.218 GWh.


Belgische park van kernreactoren'

'Dit is het gevolg van de lage beschikbaarheid gedurende enkele dagen van het Belgische park van kernreactoren', stipt Synergrid aan. Daardoor lag de lokale productie op een laag pitje en moest België stevig invoeren.

Daarbij ook de belangrijke nuance dat de maandelijks netto-invoer traditioneel volatiel en seizoensgebonden is. Tijdens de winter is België vrijwel steeds netto-invoerder, tijdens de zomer (juli-september) netto-uitvoerder.

Over de voorbije 12 maanden voerde ons land per saldo 2.044 GWh in, 2,5 procent van de verbruikte 82.283 GWh.


Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik zelf is tijdens het eerste kwartaal van 2012 licht gedaald in vergelijking met het verbruik tijdens dezelfde periode een jaar voordien. Het verbruik van aardgas is in het eerste kwartaal licht gestegen.

Hoewel het totale elektriciteitsverbruik is gedaald met 0,5 procent tijdens het eerste kwartaal, verbruikten de residentiële en tertiaire sector en de kmo's 0,7 procent meer. Dit was het gevolg van de uitzonderlijke koude maand februari.

De grote industriële klanten verbruikten dan weer een pak minder dan vorig jaar: 3,3 procent.

De Belg verbruikte tijdens het eerste kwartaal iets meer aardgas dan tijdens dezelfde periode vorig jaar: 0,2 procent. Ook wat aardgas betreft verbruikten de residentiële en tertiaire sector en de kmo's meer. Het verbruik steeg met 4,3 procent.


Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in