Energie

België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard euro energie verloren gaan

Mochten we alle niet-geïsoleerde daken, muren en vloeren van onze huizen isoleren, dan kan in België meer dan 35.000 GWh, 7,5 Mt CO2 en 2,5 miljard euro worden bespaard, zo becijferde Recticel Insulation in zijn Isolatiebarometer 2021. En dan laten we de vele duizenden woningen die onvoldoende zijn geïsoleerd nog buiten beschouwing. Ook daar valt met na-isolatie nog heel wat winst te halen voor het milieu en onze portemonnee.

In België leven we ruim, is het woningpark fel verouderd, en zijn er veel alleenstaande woningen. Bovendien schiet ons woongebouwenbestand qua isolatie aanzienlijk tekort, zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2021, een whitepaper waarmee Recticel Insulation, een belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie, nu al voor het tweede jaar op rij de isolatiestand-van-zaken van onze Belgische woongebouwen onder de loep heeft genomen.

Van alle woongebouwen in ons land heeft nog steeds 20,6% een volledig ongeïsoleerd dak, 55,3% heeft geen enkele vorm van buitenmuurisolatie, en vloerisolatie ontbreekt in maar liefst 66,4% van alle Belgische woongebouwen.

Ook in de huizen waar wel enige vorm van dak-, muur- of vloerisolatie aanwezig is, is nog heel wat werk aan de winkel. Want vaak is het aanwezige isolatiepakket niet (langer) correct en luchtdicht aangebracht. Of het voldoet niet aan de huidige dakisolatienormen en al zeker niet aan de energieambities 2050, die een U-waarde van max. 0,24 W/m²K beogen.

Nationale energiebesparing

“Onze Belgische woongebouwen isoleren of na-isoleren is nochtans de manier bij uitstek om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, energie te besparen en de verwarmingsfactuur te verlagen”, weet Pieter Bailleul, technical manager Belux van Recticel Insulation.

“Voor onze Isolatiebarometer 2021 becijferden*1 we, dat door alle niet-geïsoleerde daken in ons land – dat zijn er in totaal zo’n 780.000 – te isoleren tot een U-waarde van 0,24 W/m²K, we elk jaar 2,08 Mt CO2, 10.332 GWh en 723 miljoen euro energiekosten kunnen besparen.

De bijna 300 km² niet-geïsoleerde buitenmuuroppervlakte in ons land isoleren tot diezelfde U-waarde, kan jaarlijks een besparing van 20.398 GWh, 1.428 miljoen euro en 4,11 Mt CO2 opleveren.

*1 De berekening van de besparing op het vlak van CO2, gasverbruik en energiekosten gebeurde met het Isolatiekompas van Recticel Insulation op basis van de isolatie van - het niet-geïsoleerde dak van 252.960 gesloten bebouwingen met een gemiddelde dakoppervlakte van 80 m², van 216.261 halfopen bebouwingen met een gemiddelde dakoppervlakte van 100 m², van 306.670 open bebouwingen met een gemiddelde dakoppervlakte van 150 m² en van 5.954 appartementsgebouwen met een gemiddelde dakoppervlakte van 120 m². - de niet-geïsoleerde muren van 700.393 gesloten bebouwingen met een gemiddelde muuroppervlakte van 80 m², van 574.398 halfopen bebouwingen met een gemiddelde muuroppervlakte van 100 m², van 815.050 open bebouwingen met een gemiddelde muuroppervlakte van 180 m², en van 17.704 appartementsgebouwen met een gemiddelde muuroppervlakte van 253 m². - de niet-geïsoleerde vloeren van 824.020 gesloten bebouwingen met een gemiddelde vloeroppervlakte van 70 m², van 687.181 halfopen bebouwingen met een gemiddelde vloeroppervlakte van 90 m², van 986.637 open bebouwingen met een gemiddelde vloer van 150 m² en van 21.598 appartementsgebouwen met een gemiddelde vloeroppervlakte van 120 m².

En de meer dan 2 miljoen niet-geïsoleerde vloeren in ons land isoleren tot een U-waarde van 0,24 W/m²K zou goed zijn voor een jaarlijkse besparing van 7.077 GWh, 495 miljoen euro en 1,43 Mt CO2.

Samen komt dit neer op een jaarlijkse besparing van maar liefst 37.807 GWh, of een vermindering van de CO2-uitstoot met 7,62 Mt en een besparing op de energiefactuur van 2.646 miljoen euro.

En dan spreken we enkel nog maar over de isolatie van die daken, muren en vloeren waarin totaal geen isolatie zit. De potentiële besparing zal nog een pak hoger liggen als we ook de daken, muren en vloeren die onvoldoende geïsoleerd zijn in beschouwing nemen. Met na-isolatie vallen ook daar nog heel wat besparingen te realiseren.”

Wat levert isolatie jou op?

Dak-, muur- en vloerisolatie behoren tot de meest onderschatte duurzame investeringen. Door je woning te isoleren, beperk je de energievraag en geniet je een hoog rendement, waardoor de investering in isolatie snel terugverdiend kan worden. De goedkoopste en meest milieuvriendelijke energie is immers de energie die je niet nodig hebt.

“In een gemiddelde woning – met 150 m² dak, 180 m² muur en 150 m² vloer – kan dankzij het isoleren van een niet-geïsoleerd dak tot een U-waarde van 0,24 W/m²K jaarlijks 21.551 kWh, 4.335 kg CO2 en 1.509 euro worden bespaard“, weet Pieter Bailleul. “Isolatie van ongeïsoleerde muren levert elk jaar een besparing op van gemiddeld 14.386 kWh, 2.900 kg CO2 en 1.007 euro. Bij vloerisolatie is dat 4.018 kWh, 810 kg CO2 en 281 euro.

Maar een degelijke isolatie zorgt niet alleen voor een vermindering van de warmtevraag van een woning, waardoor ook de CO2-uitstoot en de energiefactuur aanzienlijk dalen. Het verhoogt ook de waarde van een woning. Huizen met een goede energiescore worden niet enkel duurder maar ook sneller verkocht dan huizen die niet of onvoldoende zijn geïsoleerd. Bovendien stijgt het wooncomfort door aangenaam warme vloeren en muren, een constantere temperatuur – warm in de winter, frisser in de zomer – en minder storende tochtstromen.

Isoleren zorgt dus voor vier keer winst”, besluit Pieter Bailleul. “Voor het milieu, je energiefactuur, de waarde van je woning en je comfortgevoel.”

Bereken jouw besparing met het Isolatiekompas

Benieuwd hoeveel jij kan besparen door je dak, buitenmuren of je vloer te isoleren?

Dat kan je sinds kort via het nieuwe Isolatiekompas van Recticel Insulation op www.isolatiekompas.be berekenen in 4 eenvoudige stappen.

  1. Duid aan welk gebouwdeel of welke gebouwdelen je wil isoleren: hellend dak, plat dak, muur en/of vloer, en geef het aantal m² in.
  2. Geef aan of het gebouwdeel of de gebouwdelen in kwestie al (deels) is geïsoleerd en zo ja, met welk materiaal en in welke dikte).
  3. Kies met welke isolatieoplossing je wil werken om het geselecteerde gebouwdeel of de geselecteerde bouwdelen (na) te isoleren en kies de gewenste dikte. Het Isolatiekompas berekent automatisch welke dikte je van die oplossing nodig hebt om een U-waarde van 0,24 W/m²K te bereiken. Als je dikker wil isoleren, kan je dit aangeven.
  4. Het Isolatiekompas berekent op basis van je antwoorden hoeveel geld, kWh en kg CO2 je elk jaar kan besparen op je energiefactuur, je energieconsumptie en je CO2-uitstoot wanneer je het gebouwdeel of de gebouwdelen (na)isoleert met de gekozen isolatie-oplossing.

Bron: Recticel Insulation 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in