Economie

Belg zeer tevreden over zonnepanelen

Negentig procent van de eigenaars van zonnepanelen geeft voor fotovoltaïsche panelen, die het zonlicht in elektriciteit omzetten, een tevredenheidsscore van minstens 8 op 10. Voor thermische panelen, bedoeld om water op te warmen, ligt dat aantal op 70procent. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop, waaraan zowat 3.400 eigenaars meewerkten.


De helft van de bezitters van fotovoltaïsche zonnepanelen vindt dat het rendement in de lijn van de verwachtingen ligt. Voor 45procent is dat zelfs hoger. Voor thermische panelen is dat respectievelijk 60 en 15 procent.

Ondanks de zware investering meent drie vierde van de bezitters van fotovoltaïsche panelen dat die in vijf tot tien jaar terugverdiend is, bij thermische is dat de helft. Investeerders in fotovoltaïsche panelen betaalden gemiddeld 20.000 euro (840 euro per vierkante meter) en kregen 4.300euro terug van diverse overheden. Voor thermische panelen werd gemiddeld 7.000 euro betaald (1.240 per vierkante meter) en subsidieerden overheden 3.150euro. Eigenaars van thermische panelen betalen gemiddeld 75 euro (-8 procent) minder voor hun energiefactuur ondanks de gestegen energieprijzen.

De fotovoltaïsche zonnepanelen zijn gemiddeld 1,5 jaar oud, de thermische 2,7 jaar. In die periode hebben zich weinig problemen voorgedaan. Zo kende 93 procent van de bezitters van fotovoltaïsche panelen de voorbije twaalf maanden geen enkel probleem.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in