Aanbevolen partners

kommerling logo
Wat is duurzaam bouwen

Afschaffing belastingvermindering passiefhuizen vernietigd

De wet op de afschaffing van de belastingaftrek voor passiefhuizen en lage energiewoningen is gedeeltelijk vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Dat meldt het Passiefhuis Platform. Enkele passiefhuisbouwers hadden hiervoor het initiatief genomen. Met deze vernietiging geeft het Hof het signaal dat het niet correct was dat bouwheren met energiezuinige plannen door de afschaffing eind 2011 plots voor het blok kwamen te staan.

In 2011 waren er heel wat bouwheren met vergevorderde plannen voor het bouwen van een passiefhuis of lage energiewoning. Toen de belastingaftrek voor deze energiezuinige huizen eind 2011 werd afgeschaft, stonden ze voor het blok. Ze hadden zich immers verbonden om zeer energiezuinig te bouwen, rekening houdend met de fiscale voordelen waardoor hun project haalbaar werd.

Toen de spelregels later veranderden, konden ze plots niet langer van de belastingvermindering genieten en klopte hun bouwbudget ook niet meer. Enkele energiezuinige bouwers vochten daarop de afschaffing van de fiscale voordelen voor passiefhuizen en lage energiewoningen aan.

Geen beroep mogelijk

Tegen deze uitspraak van het Hof is geen beroep meer mogelijk en de federale regering moet nu een nieuwe wet uitwerken die de discriminatie wegwerkt in de overgangsbepaling. Die behandelde de belastingplichtigen verschillend al naargelang ze al dan niet tijdig een passiefhuiscertificaat konden voorleggen.

Ze discrimineerde bovendien ten opzichte van de andere afgeschafte fiscale maatregelen (zonnepanelen, condensatieketel, etc...) waar de datum van het contract en niet van een certificaat bepalend was voor het in aanmerking komen voor een eventuele belastingvermindering.

De federale regering, de administratie en het Passiefhuis-Platform zullen wellicht overleg starten om te bepalen hoe de dossiers van de benadeelden alsnog kunnen behandeld worden.

Bron: Passiefhuis Platform, mei 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in