Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Actief huis of actieve woning: van definitie tot kostprijs

Een huis dat zelf meer hernieuwbare energie produceert dan het eigenlijk verbruikt? Dat bestaat! Het principe is een actief huis. De ter plaatse opgewekte hernieuwbare energie die teveel is, mag afgestaan worden aan het elektriciteitsnet. In principe krijg je hier dan groenestroomcertificaten voor. En je energiefactuur blijft op nul.

Wat is een actief huis?

Een actief huis is een huis dat meer energie produceert dan het verbruikt. De energiefactuur bedraagt nul energie en dan is er nog energie over dat het huis kan afstaan aan het energienet.

Hoe bouw je een actief huis?

Een actief huis is in feite een nulenergiewoning die zelf ter plekke hernieuwbare energie opwekt. De hoeveelheid zelf opgewekte energie is zoveel dat er een overschot aan energie is.

Wat kost een actieve woning?

Een actief huis kost meer dan een lage energiewoning omdat er nog meer budget gaat naar de technieken om zelf energie op te wekken.

Hoe snel verdien je de meerkost voor een actieve woning terug?

Op dit moment kun je meerkost voor een actief huis of actieve woning niet terugverdienen. De subsidies zijn niet toereikend en je kunt de overschot aan energie niet voldoende kwijt aan het energienet. De groenestroomcertificaten of warmtekrachtcertificaten leveren niet voldoende op.

De investering in een actief huis kan in de toekomst wel rendabel worden, afwachten wat de overheden zullen doen en of we snel zullen overstappen op een slim energienet dat afnemer van energie wordt in plaats van energieleverancier.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in